Rus bilim adamları: Covid-19 tamamen doğal, yapay olarak yaratılması mümkün değil

Uzmanların Covid-19'un doğal kökenli olduğundan şüphe etmediğini söyleyen Rus Vektor Bilim Merkezi Genel Direktörü Rinat Maksutov, virüsü yapay olarak oluşturmanın henüz mümkün olmadığını ifade etti.

Rus bilim adamları: Covid-19 tamamen doğal, yapay olarak yaratılması mümkün değil - Sayfa 1

Vektor Devlet Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırmaları Merkezi Direktörü Rinat Maksutov, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kökenine ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Rus bilim adamları: Covid-19 tamamen doğal, yapay olarak yaratılması mümkün değil - Sayfa 2

Rossiya 24 televizyonuna konuşan Maksutov, "Halihazırda uzmanlar düzeyinde, yeni tip koronavirüsün doğal kökenli olduğu yönünde hiçbir şüphe yok. Yani insanlara bulaşan en yakın akraba virüsü olan SARS'a kıyasla SARS-Cov-2'deki değişiklik yüzde 20 oranında, yani bu, 30 bin nükleotitlik bir genom için 6 bin ikame demek" ifadelerini kullandı.

Rus bilim adamları: Covid-19 tamamen doğal, yapay olarak yaratılması mümkün değil - Sayfa 3

Yetkili, "Bu virüsün yapay kökene sahip olduğunu iddia edersek bu, hayali bir laboratuvarın, böyle bir virüs elde etmek için hangi 6 bin ikameyi gerçekleştirmesi gerektiğini bilmesi gerektiği anlamına geliyor. İnsanların böyle bir şey yapması henüz mümkün değil" dedi.

Rus bilim adamları: Covid-19 tamamen doğal, yapay olarak yaratılması mümkün değil - Sayfa 4

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, G7 Zirvesi'nde Kovid-19'un laboratuvardan çıkma ihtimali olduğunu dile getirmişti.