Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'den korkutan açıklama: Koronavirüs hemen gitmeyecek

Almanya'da mRNA teknolojisiyle Covid-19'a karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin CEO'su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci, Mu varyantı ile ilgili açıklama bulundu. Türeci ile Şahin çifti, "Aşı geliştirdik fakat koronavirüs hakkında hala endişeliyiz" dedi

Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'den korkutan açıklama: Koronavirüs hemen gitmeyecek - Sayfa 1

BioNTech'in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, koronavirüs aşısı geliştirme süreçlerini yakından anlatan kitabın tanıtımı kapsamında İngiliz The Times gazetesine kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'den korkutan açıklama: Koronavirüs hemen gitmeyecek - Sayfa 2

"VİRÜS, OYUNU DEĞİŞTİRECEK YENİ ŞEYLER ÖĞRENEBİLİR"

Bilim insanları, koronavirüsün uğradığı mutasyonların henüz emekleme aşamasında olduğunu, durumun çok daha farklı boyutlara gidebileceği uyarısında bulunurkeni Uğur Şahin, "Virüs mutasyona uğramaya devam edecek ve uzun bir savaş olacak. Şu an sadece mutasyonun ilk varyasyonunu görüyoruz. Mevcut aşılar koronavirüsünün vücuda saldıracağı alanlar olan burun, ağız ve ciğerlerdeki geçişi engelliyor. Fakat virüs, bu oyunu değiştirecek yeni şeyler öğrenebilir. Mutasyonlar diğer noktalardan geçiş yaparak hastalığı bulaştıracak yollar bulabilir" dedi.

Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'den korkutan açıklama: Koronavirüs hemen gitmeyecek - Sayfa 3

Son dönemde Türkiye dahil olmak üzere, ülkelerde baş göstermeye başlayan Mu varyantı olarak adlandırılan yeni mutasyon ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü söyleyen Şahin, "Mu varyantı, aşıların yarattığı korumayı geçemese bile başka bir mutasyon bunu gerçekleştirebilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'den korkutan açıklama: Koronavirüs hemen gitmeyecek - Sayfa 4

Üçüncü doz fikrini desteklediğini de söyleyen Şahin, "Bağışıklık azalıp, enfeksiyon riski doğuracak seviyeye geldiğinde üçüncü doz aşı iyi bir fikir. Daha az enfeksiyon olması daha iyi çünkü bu durumda virüs her seferinde daha tehlikeli bir mutasyona dönüşebilir" dedi.