Prof. Dr. Türkeş: İklim değişikliğinin tam ortasındayız

Küresel ısınmanın etkilerinin net şekilde yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkeş, “Aşırı sıcakları, kuraklığı ve sel gibi afetleri çok fazla yaşamaya başladık. Kentlerdeki altyapı ve tarımsal üretim tehlike altında.Küresel iklim değişikliğinin tam olarak içindeyiz” dedi.

Prof. Dr. Türkeş: İklim değişikliğinin tam ortasındayız - Sayfa 1

İklim değişikliği ve küresel ısınma insan hayatı üzerindeki etkisini her geçen gün daha da fazla hissettiriyor. Özellikle artan kuraklık, aşırı sıcaklıklar, seller ve dolular hem kentlerdeki yaşamı hem de tarımsal üretimi büyük ölçüde etkiliyor. 

112
Prof. Dr. Türkeş: İklim değişikliğinin tam ortasındayız - Sayfa 2

 Doğal afetler hem altyapı sistemlerinin hem de üretim zincirinin aksamasına neden oluyor. Afetlerin bıraktığı kötü manzaranın içerisinde çoğu zaman milyonlarca hatta milyarlarca dolarlık zararın olduğu olumsuz tablolar oluşuyor.

212
Prof. Dr. Türkeş: İklim değişikliğinin tam ortasındayız - Sayfa 3

'Çok fazla yaşıyoruz'
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi, bu yıl eylül ayının kayıtlara geçen ‘en sıcak eylül’ olduğunu bildirdi.

312
Prof. Dr. Türkeş: İklim değişikliğinin tam ortasındayız - Sayfa 4

Bu durumun Türkiye için de büyük bir tehlikeyi işaret ettiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş, “Ülkemiz küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerini artık net ve somut bir biçimde yaşamaya başladı. Tüm istatistiklerde bunu görebiliyoruz. Almamız gereken önlemler var ama artık bazı şeyler için çok geç. Aşırı sıcakları, kuraklığı ve sel gibi afetleri çok fazla yaşamaya başladık. Artık bunların oluşturacağı milyonlarca dolarlık zararla da karşı karşıyayız. Hatta yeni büyük zarar bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

412