Prof. Ceyhan'dan 5 aşamalı koronavirüs önlem planı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüse karşı 5 aşamalı önlem önerisinde bulundu. Ceyhan, uygulandığı takdirde bir haftada bulaşmanın yüzde 97’sini önleyeceğini söylediği bu adımları Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle de görüştüğünü açıkladı. Okulların açılmasıyla ilgili de DHA'ya konuşan Ceyhan "6'ncı sınıf ve yukarısı açılabilir 31 Ağustos'ta, daha küçük çocuklar bir ay bekleyebilir" dedi.

Prof. Ceyhan'dan 5 aşamalı koronavirüs önlem planı - Sayfa 1

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan'ın açıkladığı 5 adım şöyle: 

116
Prof. Ceyhan'dan 5 aşamalı koronavirüs önlem planı - Sayfa 2

1) Mesailer kademelendirilmeli: İşyerleri çalışanlarını farklı saatlerde işe başlatmalı. Bu, toplu taşımalarda yığılmaların önüne geçmeyi sağlar.

216
Prof. Ceyhan'dan 5 aşamalı koronavirüs önlem planı - Sayfa 3

2) Toplanmalara sınırlama gelmeli: Arkadaş, akraba toplanmaları 10’u geçmemeli. Taziye evlerinde aynı anda en fazla 15 kişi olmalı. O kişiler çıktıktan sonra yeni kişiler gelebilmeli. Tabii ki maske, mesafe kuralı uygulanarak. Asker uğurlama törenleri 25 kişiyi geçmemeli. Düğün ve nişanlarda açık veya kapalı mekana göre değişen, metrekareye bağlı kişi sayısı belirlenmeli.

316
Prof. Ceyhan'dan 5 aşamalı koronavirüs önlem planı - Sayfa 4

3) İnsanlar gittikleri adreslerde kaydedilmeli: Bizim en büyük sorunlarımızdan biri de virüs taşıyanların gittikleri illerde yeni vakalar oluşturmaları. Örneğin İstanbul, Ankara gibi illerden Diyarbakır, Gaziantep, Isparta’ya gelip odak oluşturuyorlar. Bu nedenle insanlar gittiği adreslerde kaydedilmeli. Herkese kurallara uyacaklarına dair (maske, mesafe, hijyen) belge imzalatılmalı. Yapılan kontrollerde kişinin kurallara uymadığı görülürse yüksek cezalar verilmeli.

416