Süre daralıyor! Kış lastiğinde bu işaretlere dikkat

Kış lastiği uygulamasının hayata geçmesi ile ilgili süre giderek daralıyor. Kış lastiği kullanımına sayılı gün kala oto lastikçilerde yoğunluk başladı. Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken unsurları tek tek açıkladı.

POSTA POSTA
Süre daralıyor! Kış lastiğinde bu işaretlere dikkat

İpek Alemdar Göde / Posta.com.tr - Kış aylarının gelmesi ile birlikte trafik kazalarının önüne geçmek için zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2022 tarihinde başlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu’nda yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanması zorunlu. Zorunluluğa sayılı gün kala oto lastikçilerde yoğunluk başladı. Uzmanlar kış lastiği taktırmak için 1 Aralık tarihinden önce harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu kış lastiklerinin üzerindeki işaretlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Kış lastiği zorunluluğu uygulaması 1 Aralık 2022 tarihinde başlıyor ve 1 Nisan 2023 tarihinde sona erecek. Kış lastiği alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Kış lastiği kriterlerine uygun lastiği satın almak gerekiyor. 4 mevsim olarak adlandırılan lastikler kış lastiği değil. Öncelikle bunun bilinmesi gerekiyor. Kış lastiğinin standartlar dahilinde üretildiğini ve gerçek bir kış lastiği olduğunu üzerindeki üç tepeli dağ, kar tanesi ve M+S logosu olması gerekiyor. Bu izleri taşıyan lastikler kış lastikleridir. Sürücülerin en çok buna dikkat etmesi gerekiyor. Otomobillerde 4 lastiğe birden kış lastiğini takılması gerekiyor. Sadece çeker, dingil üzerinde bulunan lastiklere takılması yeterli değil. Sadece bu noktalarda olması güvenlik sağlamaz” dedi.

Süre daralıyor! Kış lastiğinde bu işaretlere dikkat - Resim : 1

TARİHLERE DİKKAT EDİLMELİ

Kış lastiği alırken üzerinde bulunan tarihin önemli olduğunu belirten Dedeoğlu, “Kış lastiğinin en büyük özelliği hamurunu diğer lastiklere göre daha yumuşak oluşu. Bu sayede daha iyi yol tutar. Üzerindeki desenler sayesinde hem karda hem de soğuk havalarda kuru zeminde etkili olur. Bu bölümlerde sertleşen yaz lastiklerinin performansı düşer. Bu nedenle 7 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda kış lastiği kullanılması gerekir. Kullanılan kış lastiklerinin sertleşmemesi gerekiyor. Lastiğin ömrü ve kullanım zamanı dikkat edilmesi gereken bir husus. Yani sıfır bir kış lastiği alıyorsak üzerinde üretim tarihi yer alır. Bu tarih hafta ve yıl olarak yer alır. Bu tarihin bizim satın aldığımız tarihe yakın olması gerekir. Mümkünse aradaki o farkın yakın olması daha iyidir. Ne kadar taze bir lastik o kadar yol tutuşu demektir” ifadelerini kullandı.  

Süre daralıyor! Kış lastiğinde bu işaretlere dikkat - Resim : 2

KIŞ LASTİKLERİNDE 5 YIL

Daha önceki yıllarda kullanılan lastiklere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dedeoğlu, “Aynı zamanda geçmiş dönemlerden kalma kış lastiklerimiz varsa diş derinliği azalmamış olsa bile 5 seneyi geçen bir kış lastiğinin bütün yapısının bozulmuş olabileceği bilinmeli. Sertleşen lastiğin yol tutuşu düşer. 5 yılın sonunda kış lastiği özelliğini yitirmiş oluyor” dedi.

“MARKETE BİLE GİTSENİZ KIŞ LASTİĞİ KULLANMALISINIZ”

Kış lastiklerindeki zorunluluğu bazı illerde valilikler tarafından belirlendiğini ifade eden Dedeoğlu, “Kişinin aracı ne kadar sıklıkta kullandığı, şehir içi ya da şehir dışında kullanması kış lastiği kullanımı için bir kriter değil. Eğer sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü yerlerde araç kullanılıyorsa kullanmak zorunda. Bu uzun yol ya da kısa yol olarak farklı düşünülmemeli. Her ne kadar özel araçlarda zorunluluk olmasa da valilikler illere göre zorunluluk getirebiliyor. Bununla alakalı özel araçlarda kış lastiği takmak gibi bir sorumluluk yok demek yanlış olur. O yüzden trafiğe çıkacak herkesin bu hava sıcaklıklarında kış lastiğine sahip olması gerekiyor.

Süre daralıyor! Kış lastiğinde bu işaretlere dikkat - Resim : 3

Özellikle Akdeniz bölgesinde kış aylarında bile hava sıcaklığı 7 derecenin altına pek düşmediği için bu bölgelerde 4 mevsim lastiği istisnası uygulanabiliyor. Burada en büyük kıstas hava sıcaklığıdır. Valilikler de buna paralel olarak kış lastiği kararını verirler” dedi.

KAR LASTİĞİ DIŞNDA ZİNCİR ZORUNLULUĞU

Kış lastiği ile birlikte kar zincirinin araçlarda bulunması gerektiğini ifade eden Dedeoğlu, “Kış lastiğinin takıldığı durumlarda kar zincirine gerek olmadığı algısı yanlış bir algı. Kış lastiği ile kar zincirinin fonksiyonları aynı değil. O yüzden aracınızda kış lastiği olsa bile kar zincirinin bulundurulması gerekiyor. Özellikle belli bölgelere girişte kış lastiğinizin olması yeterli değil. Ekipler aracınızı durduğunda kar zinciriniz yoksa girmenize izin vermezler. O yüzden kar zinciri her aracın bagajında bulunması gereken bir donanım” şeklinde konuştu.

Süre daralıyor! Kış lastiğinde bu işaretlere dikkat - Resim : 4

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI

2022 yılı için kış lastiği takmamanın cezası bin 152 TL olarak hesaplanmıştır. Yeniden değerleme oranı ile birlikte bu cezanın 2023 yılında 2550 TL civarında olması bekleniyor.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER