Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında son durum ne?

Emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündemdeki sıcaklığını korumaya devam ediyor. Günlerdir farklı kişiler tarafından yapılan açıklamaların ardından son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilikte yaşa takılanlar konusunda açıklama yaparak, önemli şeyler söyledi. İşte, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında son durum...

POSTA POSTA
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında son durum ne?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda açıklama yaparak, bu konu hakkındaki görüşlerini paylaştı. Erdoğan, sosyal güvenlik sisteminde konuyu tasvip etmediklerini belirterek şunları söyledi;

"Erken emeklilik tartışmalarıyla ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigortalılık, yaş ve prim ödemeye bakılıyor. Emeklilik için 1999 yılına kadar sadece hizmet süresi ve prim ödeme yeterliydi. Bu tarihte yapılan düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyada bu vardır. Sosyal güvenlik sistemimizde bunu tasvip etmiyoruz. Bir de dernek kurulmuş. Bu derneğin başındaki hanımefendi 1992 yılında SSK'ya dahil olmuş şayet eski sistem devam etseydi 2012 yılında emekli olacaktı. Ama şimdi bu hanımefendi şimdi 2022'de emekli olacak. Bu kişi emeklilik hakkını kazanmış sadece maaş alması için yaşını beklemesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. Ortalama emeklilik yaşı ülkemizde 52'dir."

SGK'nın hesaplamalarına göre EYT denen gruba giren 6,3 milyon kişinin bulunduğunu aktaran Erdoğan, "Bunların 1 milyon kadarı devlet memuru iken diğerleri kendi hesabında çalışanlar. Bunlardan 1.3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda. Bu teklifi ülkemize yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı dikkate alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin ve ülkemizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı diye ben bunu milletime soruyorum. Öyle şeyler oluştu ki ekonomik kurtuluş savaşını verdiğimiz günlerde fırsatçılar türedi bir diğer taraftan da karşımıza bunlar türedi." dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER