için kaldı

4 çiftçiden 3'ü yaptığı işten gurur duyuyor

Çiftçinin Nabzı Araştırmasına göre çiftçiler yaptığı işten gurur duyuyor ancak kendi çocuklarının bu işe devam etmesine sıcak bakanların oranı yüzde 30'larda kalıyor

POSTA POSTA
4 çiftçiden 3'ü yaptığı işten gurur duyuyor

Tarımsal bilgi ve teknoloji şirketi Doktar'ın 3 binden fazla üreticiyle görüşerek yaptığı Çiftçinin Nabzı araştırması, üreticilerin büyük bir bölümünün (yüzde 84) para biriktiremediğini ve tarlaları için yeni yatırım yapmadıklarını ortaya koydu. Her 4 çiftçiden 3'ü yaptığı işten gurur duyuyor ancak kendi çocuklarının bu işe devam etmesine sıcak bakanların oranı yüzde 30'larda kalıyor. Çiftçilerin çoğu yaptıkları işin toplumda saygı görmediğini düşünüyor.

ÇİFTÇİ YATIRIM YAPAMIYOR

Araştırmada ortaya çıkan en önemli bulgulardan biri ise çiftçinin maliyet analizi, sigorta yaptırma gibi finansal yetkinliklerinin ve yetiştiricilikte modern ziraat tekniklerini uygulama alışkanlığının zayıf olduğu, bunlara bağlı olarak gelirlerinin giderek düştüğü ve yatırım yapmadığı oldu. Üreticilerin yüzde 56'sının maliyet hesabı tutmadığı, vade kullanan çiftçilerin ise yüzde 48'i ödediği faizi bilmiyor. Türkiye genelinde tarım sigortası yaptıranların oranının yüzde 20'lerde kalıyor. Çiftçiler ürünlerini malını en çok tüccarlara (yüzde 59) satıyor, birlikler ve fabrikalar daha sonra geliyor. Doğrudan son tüketiciye satış yapan çiftçi oranının ise yüzde 10 olduğu görülüyor. Çiftçiler girdilerini ağırlıklı olarak bir bayiden temin ediyor ve pazarlık güçlerini geliştiremiyor. Çiftçilerin yüzde 70'i parasını hasatta alıyor.

TAHIL GRUBU ZAYIF

Her 4 çiftçiden 3'ü lisanslı depoları hiç duymamış; kullananların oranı ise yüzde 2'yi geçmiyor. Üreticilerin yarısından fazlası toprak analizi yaptırmıyor ve düzenli olarak bir ziraat mühendisi ile çalışmıyor. Zirai teknikler konusunda en iyi uygulama oranları Çukurova ve Akdeniz Bölgesi'nden çıkarken ürün grubu olarak bakıldığında ‘tahıl' grubu zayıf kalıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER