Pişirseniz de zehri yok olmuyor! 5 can aldı

Zehriyle öldüren balon balıklarına dair yapılan araştırmalara göre, dişi bir balon balığının üreme organında 1 gramda 10 bin-22 bin adet yumurta bulunuyor. Çok hızlı ürediği bilinen balon balığının, üreme periyodunun bahar ayları dışına çıkması ekosistemde büyük tehlike oluşturmaya devam ediyor.

Pişirseniz de zehri yok olmuyor! 5 can aldı - Sayfa 1

Akdeniz ve Ege denizlerinde görülen balon balığı üreme hızı ve üreme periyodunun bahar aylarının dışına çıkmasıyla ekosistemde büyük tehlike yaratmaya devam ediyor.

Pişirseniz de zehri yok olmuyor! 5 can aldı - Sayfa 2

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nce balon balıkları hakkında yapılan araştırmada, dişi bir balığın gonatında (üreme organı) 1 gramda 10 bin- 22 bin adet yumurta tespit edildi.

Bazı balıklarda 300-400 gramlık gonatlar çıktığını belirten Enstitü Müdürü Serkan Erkan, hem balığın çok hızlı ürediğini, hem de üreme periyodunun bahar ayları dışına çıktığını ifade etti.

Pişirseniz de zehri yok olmuyor! 5 can aldı - Sayfa 3

TÜRKİYE'DE SON AYLARDA 5 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU
Son yıllarda balıkçıların kabusu olan ve bugüne kadar Türkiye'de 5'e yakın kişinin de tükettiği için yaşamını yitirdiği balon balıkları, Akdeniz ve Ege denizlerinde hızla yayılmaya ve ekosistemde büyük tehlike oluşturmaya devam ediyor. Antalya'da balıkçılık üzerine Ar- Ge, üretim ve eğitim çalışmaları yapılan Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nde, balon balıklarına yönelik 2016 yılından bu yana laboratuvar çalışmaları da yürütülüyor.

Pişirseniz de zehri yok olmuyor! 5 can aldı - Sayfa 4

PİŞİRME VE KAYNATMADA ZEHİR KAYBOLMUYOR
Balon balıkları üzerine yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü Serkan Erkan, balon balığının Akdeniz ve Ege'nin Türkiye kıyılarında, yaklaşık sekiz türünü tespit ettiklerini söyledi.

Benekli balon balığı ve cüce balon balığının popülasyonunun oldukça yüksek olduğunu ve tehlike arz ettiklerine dikkati çeken Erkan, “Balon balığının gonat, kat, kas ve deri yapısında tetrodotoksin dediğimiz bir toksik madde var. Ölümcül ve ısıya karşı duyarlılığı olmayan bir madde. Yani bu balığı pişirdiğinizde veya kaynattığınızda, ne uygularsanız uygulayın bu toksik madde balıktan uzaklaşmıyor" dedi.