Pfizer ve BioNTech, aşı çalışmalarının yeni sonuçlarını açıkladı: Koronavirüs aşısı yüzde 95 etkili

Pfizer, koronavirüs aşısı ilk seri çalışmalarının tamamlanmış sonuçlarını duyurduğu açıklamasında, aşının yüzde 95 etkili olduğunu açıkladı. Biontech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının nispeten düşük dozlu olduğu için hafif ve orta dereceli yan etkiler göstediğini söyledi.

Pfizer ve BioNTech, aşı çalışmalarının yeni sonuçlarını açıkladı: Koronavirüs aşısı yüzde 95 etkili - Sayfa 1

Pfizer/BioNTech'in aşısının üçüncü aşama  klinik denemelerinin sonuçlarında yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı açıklandı. Pfizer tarafından yapılan açıklamada, aşı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) birkaç gün içinde acil kullanım onayı için başvuru yapılacağı belirtildi. Biontech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının nispeten düşük dozlu olduğu için hafif ve orta dereceli yan etkiler göstediğini söyledi.

Pfizer ve BioNTech, aşı çalışmalarının yeni sonuçlarını açıkladı: Koronavirüs aşısı yüzde 95 etkili - Sayfa 2

Son dakika haberi! Amerikan ilaç devi Pfizer, Alman BioNtech SE ile birlikte geliştirdiği aşının 6 ülkede 43 binden fazla gönüllü üzerinde yapılan son aşama kilinik demene sonuçlarında, yüzde 95'ten fazla koruma sağladığını duyurdu.

Pfizer ve BioNTech, aşı çalışmalarının yeni sonuçlarını açıkladı: Koronavirüs aşısı yüzde 95 etkili - Sayfa 3

Şirketten yapılan açıklamada,  aşının tüm yaş ve etnik gruplarda istikrarlı sonuçlar verdiği ve hiçbir önemli yan etkiye neden olmadığı bildirildi. Aşının, Covid-19 nedeniyle yüksek risk altında bulunan 65 yaş üstünde etkinliğinin yüzde 94 olduğu aktarıldı.

Pfizer ve BioNTech, aşı çalışmalarının yeni sonuçlarını açıkladı: Koronavirüs aşısı yüzde 95 etkili - Sayfa 4

Bununla birlikte, corona virüs aşısı için ABD'de acil kullanım başvurusunun günler içinde gerçekleşmesi planlanıyor. Şirketten daha önce yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar iki doz halinde uygulanması gereken aşının 50 milyon doz, gelecek yılın sonuna kadar ise 1,3 milyar doz üretileceği duyurulmuştu.