Pfizer soğuk zinciri test ediyor: 'Pilot aşı dağıtımı' başlatıldı

İlaç şirketi Pfizer, Alman BioNTech’le birlikte ürettiği Corona virüsü aşısını pilot uygulama çerçevesinde ABD’de dört eyalete göndereceğini açıkladı. Şirket, soğuk zincir gereksinimini sağlayabilecek dağıtıcı arayışında. Pfizer'la BioNTech’in ürettikleri ve yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğu açıklanan aşının eksi 70 derecede saklanması gerekiyor. Standart aşılar ise 2 ila 8 derecede saklanabiliyor.

Pfizer soğuk zinciri test ediyor: 'Pilot aşı dağıtımı' başlatıldı - Sayfa 1

Amerikan ilaç firması Pfizer, Alman firması BioNTech ile geliştirmekte olduğu aşının soğuk zincir kırılmadan tedarik edilebilmesi için bir pilot program başlattı. ABD'nin dört eyaletinde, aşının -70 derecelik soğuk zincir bozulmadan dağıtımı için bir model çıkarılacak.
 

Pfizer soğuk zinciri test ediyor: 'Pilot aşı dağıtımı' başlatıldı - Sayfa 2

lman firması BioNTech ile birlikte geliştirmekte olduğu korona virüsü aşısının yüzde 90 üzerinde etkili olduğunu açıklayan Amerikan ilaç firması Pfizer, aşının soğuk zincir bozulmadan tedarik edilebilmesi için şimdiden bir deneme programı başlattı. Pfizer, -70 derecenin altında depolanması gereken aşının, farklı yerlere nasıl ulaştırılacağının simülasyonunu yapacak.

Pfizer soğuk zinciri test ediyor: 'Pilot aşı dağıtımı' başlatıldı - Sayfa 3

Buna göre, ABD'nin Rhode Island, Teksas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinde olası dağıtım sorunlarının tespit edilebilmesi için pilot bir program yürütülecek. Bu dört eyaletin, yüzölçümü, nüfusun çeşitliliği, altyapı ve kırsal bölgelere ulaşılması gibi açılardan çok farklı olmaları nedeniyle seçildiği belirtildi.

Pfizer soğuk zinciri test ediyor: 'Pilot aşı dağıtımı' başlatıldı - Sayfa 4

Şirketin açıklamasında, "Bu aşı tedariki pilot çalışmasından, etkili Covid-19 aşı programları yürütülmesi açısından diğer Amerikan eyaletlerine ve uluslararası hükümetlere model olacak sonuçlar elde etmeyi umuyoruz" denildi. Pfizer, aşının nihai onayı alıp dağıtımına başlanması halinde deneme yapılan eyaletlere öncelik verilmeyeceğini vurguladı.