için kaldı

Dikkat! O ücreti geri alabilirsiniz

Rusya'da planlanan tatilin başlamasına 30 günden az süre kalmış olsa bile tüketicilerin, tur düzenleyicisine iptal talebini iletebileceği, başvurularının olumsuz yanıtlanması halinde tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılarak ödemelerinin iadesinin istenebileceği bildirildi.

PARALİMANI PARALİMANI
Dikkat! O ücreti geri alabilirsiniz

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Hasan Batuhan Balkani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında yaşananların tatil planlayan tüketicileri olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye'de hükümet yetkililerinin açıklamaları ve Rusya'nın giderek sertleşen üslubu nedeniyle tüketicilerin tatil paketlerini herhangi bir ceza bedeli ödemeden iptal edebileceğini ifade eden Balkani, tüketicilerin, başvurularının olumsuz yanıtlanması halinde tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak ödemelerinin iadesi isteyebileceğini kaydetti.

Balkani, iki ülke arasında yaşanan kriz meydana gelmeden tatil paketi alan tüketicileri bu dönemde zorla tatile göndermenin hukuka aykırı olacağını vurgulayarak, "Tüketiciler, tatil paketi alırken gereken tüm dikkat ve özeni göstermesine rağmen şu anda yaşanan krizi öngörmeleri mümkün değildi. Her iki ülke yöneticilerinin vatandaşlarına yaptıkları resmi açık duyurularla diğer ülkeye seyahat etmemeleri ve orada bulunanların da derhal ayrılmaları yönündeki söylemleri, hukuken zorlayıcı sebep olarak değerlendirilir. Rusya'da planlanan tatilin başlamasına 30 günden az süre kalmış olsa bile tüketiciler, tur düzenleyicisine iptal talebini iletebilir. Tur düzenleyicisi, tüketicilerden aldığı ücreti an fazla 14 gün içinde tüketicilere iade etmekle yükümlüdür aksi halde hukuki yaptırımlara tabi olacaklardır. Seyahat ve tatil sigortası yaptırmış tüketiciler, poliçelerini dikkatle inceleyerek bu tür beklenmeyen durumlardan ötürü zararlarının tazminini sigorta şirketinden de isteyebilirler. Tabii burada tur düzenleyicilerinin yapmış olduğu zorunlu harcamaların akıbeti de önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Tur düzenleyicisinin, tüketicinin bu seyahati ile ilgili harç ya da vergi ve benzeri bedeller ödemiş olabileceğini dile getiren Balkani, "Tur düzenleyicisi, bu bedelleri belgelendirerek, bağlı bulundukları meslek odaları kanalıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından talep edebilir. Tur düzenleyicisi tarafından 14 gün içinde alınan ücret hiçbir kesinti yapılmadan iade edilmediği takdirde tüketiciler, haklarını tüketici hakem heyetleri ve Tüketici Mahkemelerinde aramalılar" diye konuştu.

Paket tatil ticari ya da meslek amaçla satın alınsa bile..."

Balkani, paket tatilin ticari ya da mesleki amaçla satın alınması halinde dahi yine aynı sebeplerle iptal edilebileceğini vurgulayarak, bu durumda mağdur olanı tarafından tüketici sıfatıyla 6502 sayılı Tüketici Kanunu kapsamında hak sahibi olabileceğini söyledi.

Zararın sadece Türkiye'den Rusya'ya gidecek vatandaşlarımızın tatil paketi alması ile sınırlı kalmadığını ifade eden Balkani, "Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun iş dünyasının zararlarını karşılayacakları açıklaması ile Rusya'dan Türkiye'ye tur düzenleyen ve Rus turistler için yapılan rezervasyonların iptali sebebiyle zarara uğrayan turizm şirketlerinin de zararın karşılanacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARALİMANI internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER