için kaldı

Bakanlık uyardı: Çocuklara oyuncak silah, kılıç almayın!

Güvenli oyuncak seçimi için öneriler yayınlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, şiddet içeren kötü kokan, vidalı ve pelüş oyuncaklardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

PARADURUMU PARADURUMU
Bakanlık uyardı: Çocuklara oyuncak silah, kılıç almayın!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ebeveynler için hazırladığı oyuncak rehberinde, “Silah, bıçak gibi şiddet içerikli ya da şiddete teşvik edici nitelikteki oyuncaklar satın alınmamalıdır” uyarısı yapıldı.

Şiddet içeren oyuncaklardan uzak durulması uyarısında bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, oyuncak satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği sorusuna yanıt niteliğinde bir rehber yayınladı.

Bakanlık, çocukların gelişiminde önemli yeri bulunan kitaplar ile oyuncakların seçimi konusunda ebeveynler için önerilerde bulundu.

'Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler' rehberinde, bakanlığın oyuncak seçimi esnasında ailelere yönelik uyarıları şunlar:

-Oyuncak; çocuğun ilgisine, bireysel özelliklerine, becerisine, yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmalıdır.

-Oyuncak, çocuğun ilgisini çekebilmelidir. Çocuğun hoşuna gidebilecek renkte ve şekilde olmalıdır.

-Oyuncak fonksiyonel olmalı, fazla yapılandırılmış olmamalı, yaratıcılığı ve hayal gücünü sınırlamamalıdır. Yapılandırılmamış oyuncaklar çocuğun yaratıcılığını harekete geçirir. Çocuklar kendilerine hazır sunulmayan, kendilerinin yapılandıracakları oyuncaklarla daha uzun süre oynarlar.

-Çocuğa sadece tek başına oynayacağı oyuncaklar alınmamalı, grup olarak oynayabileceği oyuncaklar da alınmalıdır.

-Oyuncaklar, çocuğun psikolojik ve fizyolojik sağlığını kötü etkilememelidir. Korku, şiddet, kötü davranış gibi çocuğun psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkileyici unsurlar içermemelidir.

-Kas gruplarını çalıştıran, çocuğun hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren, çocuk-bakım veren etkileşimini destekleyen, dil ve problem çözme becerilerini geliştiren, problem çözmeye ve keşfetmeye teşvik eden, öz bakım becerilerini güçlendiren oyuncaklar seçilmelidir.

-Çocuğun fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimine katkı sağlayacak oyuncaklar tercih edilmelidir.

-Oyuncağın, çocuğun yeteneklerini ortaya çıkarabilecek, oynarken öğrenmesini kolaylaştıracak, becerilerini arttıracak, yaratıcı yönlerine hitap edecek türde olmasına dikkat edilmelidir.

PAHALI OLMASINA GEREK YOK

Doğru oyuncağın mutlaka pahalı olmasına gerek yoktur. Çocuk için en önemli nokta onun hayal dünyasını harekete geçiren, bilişsel süreçlerini aktive eden ve öğretici özelliklere sahip olan oyuncakların seçimidir.

Özellikle 0-3 yaş döneminde çocuklar duyuları ile öğrenir. Bu nedenle seçilen oyuncakların çocuğun duyu organlarına hitap etmesine özen gösterilmelidir

Silah, bıçak gibi şiddet içerikli ya da şiddete teşvik edici nitelikteki oyuncaklar satın alınmamalıdır.

Oyuncağın sağlam ve dayanıklı olmasına, boyasının çabuk çıkmamasına dikkat edilmelidir.

Pille çalışan oyuncakların pil kutusu kolayca açılmamalı ve vidalı olmalıdır.

Oyuncağın üzerinde yer alan yaş sınırlamalarına dikkat edilmeli, özellikle bebekler tarafından ağza alınıp yutulabilecek küçük parçalar içeren oyuncaklar tercih edilmemelidir.

Oyuncağın üzerinde sağlık, güvenlik ve çevre koruma standartlarına uygunluğunu gösteren CE işaretinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Oyuncağın zararlı kimyasallar içermemesi oldukça önemlidir.

KÖTÜ KOKUYORSA ALMA

Malzemesi kötü kokan oyuncaklar kesinlikle satın alınmamalıdır.

Sağlıksız gıda tüketimini teşvik edici nitelikteki oyuncaklar tercih edilmemelidir.

Pelüş oyuncaklar bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle oynaması için bebeklere tüylü ve pelüş oyuncak verilmemelidir.  

Bebek oyuncakları belli aralıklarla gözden geçirilmeli, bebeğin sağlığı için tehlike yaratacak kırılma, gevşeme, çatlama olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Patlama ve nefes borusunu tıkama riski nedeniyle bebeklere asla balon verilmemelidir.

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER