için kaldı

Mars'ta devasa deprem kaydedildi: Neyin habercisi?

Geçtiğimiz aylarda Mars'ta kaydedilen bir deprem daha önce gezegende gerçekleşen depremlerin toplam büyüklükleri kadardı. Uzmanların neden gerçekleştiğini açıklayamadıkları depremin detayları haberimizde.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Mars'ta devasa deprem kaydedildi: Neyin habercisi?

Yeni araştırmalar, bu yılın Mayıs ayında Mars'ı sallayan depremin önceki depremlerden en az beş kat daha büyük olduğunu ortaya koydu. Depremin kaynağının ne olduğu belli değil, ama açıklamalara göre yaşanan olay oldukça ilginç. Şimdiye kadar Mars'ta kaydedilen en güçlü deprem olmasının yanı sıra, kızıl gezegeni 10 saat boyunca sallayarak yaşanan en uzun depremdi.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden sismolog John Clinton , "Bu tek depremin saldığı enerji, şimdiye kadar gördüğümüz diğer tüm depremlerin kümülatif enerjisine eşdeğerdir" dedi ve "olay 2000 kilometre uzakta olmasına rağmen InSight'ta kaydedilen dalgalar o kadar büyüktü ki neredeyse sismometremizi bozuyordu." diye ekledi.

Yayınlanan bir makaleye göre, depremin ölçülen yeni büyüklüğü 4.7 olarak belirledi. Bir önceki deprem rekor büyüklüğü ise Ağustos 2021'de tespit edilen 4,2 büyüklüğünde bir depremdi. Bu, şimdiye kadar kaydedilen en güçlü depremin yaklaşık 9.5 büyüklüğünde olduğu Dünya standartlarına göre büyük bir deprem gibi gelmeyebilir. Ancak NASA'nın InSight sondası 2019'un başlarında içini kaydetmeye başlayana kadar sismik olarak hareketsiz olduğu düşünülen bir gezegen için oldukça etkileyici.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER