Otomobil fiyatlarına zam bekleniyor

Çip krizi, dolar kuru, Rusya Ukrayna savaşından dolayı kapanan fabrikalar derken daha da zor bir sürece giren otomobil sektörü için yeni açıklama geldi.

Otomobil fiyatlarına zam bekleniyor - Sayfa 1

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, 2022'de her ay daralan otomobil piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yenigün, otomobil piyasasında 2022'nin en önemli olayının 'bulunurluk' olacağını ifade etti.

 

Otomobil fiyatlarına zam bekleniyor - Sayfa 2

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'a konuşan ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt "Dünyada enflasyonist bir ortamla karşı karşıyayız. Maliyetlerin artması araç fiyatlarının artma ihtimalini yükseltti" dedi.

Otomobil fiyatlarına zam bekleniyor - Sayfa 3

ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, 2022 yılına dair öngörülerde her çeyreğin bir öncekinden daha iyi olabileceği ve çip krizinin etkisinin azalacağı beklentisinin hakim olduğunu kaydederek, "Ancak Rusya-Ukrayna savaşı durumu tamamıyla değiştirdi. Bugün baktığımız zaman arz ve lojistik kaynaklı problemlerin arttığını görüyoruz. Bu problemler daha kompleks, karmaşık ve büyümüş durumda. Bu sene dünya genelinde yapılan tahminler normal şartlara göre 3-5 milyon adet aracın üretilememesi sonucunu doğuracağını gösteriyor. Arz kaynaklı problemler önümüzdeki seneye de sarkacak" dedi.

Otomobil fiyatlarına zam bekleniyor - Sayfa 4

2022’de Türkiye otomotiv sektöründe ilk gündem maddesinin 'bulunurluk' olacağını vurgulayan Bozkurt, "Pandemi kaynaklı sorunların yol açtığı çip, lojistik ve hammadde ile ilgili belirsizlikler sürdükçe 2022 yılı için pazar kapanışı tahmininde bulunmak zorlaşıyor. 2022 yılı iç pazar tahminlerine göre geçen seneki iç pazar adetlerini yakalamak büyük başarı olacak" ifadesini kullandı.