Osman Müftüoğlu: Ortada bir ilaç savaşı vardır!

Hürriyet baş yazarı Osman Müftüoğlu, The Lancet dergisinde yayımlandıktan sonra geri çekilen 'hidroksiklorokin' ile ilgili içeriği hatırlatarak, “Ortada bir ilaç savaşı vardır” dedi. Müftüoğlu, “Pandemiden kesesini doldurmak isteyenler, Hidroksiklorokin gibi ucuz bir ilaca etkili de olsa şans tanımama savaşı yapmakta ve bu savaşa bilim insanlarını da sokmaktan utanmamaktadır” ifadesini kullandı.

Osman Müftüoğlu: Ortada bir ilaç savaşı vardır! - Sayfa 1

Sıtma hastalığına karşı kullanılan hidroksiklorokin ilacının "Covid-19 tedavisinde kullanımının zararlı olabileceğine" dair ses getiren bir araştırma yayınlayan the Lancet tıp dergisi, çalışmada yer alan 3 bilim insanının imzasını çekmesi sonucunda, tartışmalı makaleyi geri çekti.

Söz konusu araştırmanın yayınlanmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hidroksiklorokin üzerine yapılan klinik araştırmaları geçici süreliğine durdurma kararı almıştı.

Osman Müftüoğlu: Ortada bir ilaç savaşı vardır! - Sayfa 2

Bakan Koca: Yan etki iddiası şaibeli. İlaçtan yarar gördük
Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da the Lancet'te yayınlanan araştırmanın güvenilir olmadığını söylemişti.

Koca, "COVID-19'a karşı kullandığımız SITMA İLACI hakkında AMERİKA'DA YAPILAN YAYIN GÜVENİLİR DEĞİL. Veriler bilim adamlarınca değil, bir şirket tarafından toplanmış. Çalışmayı enfeksiyon uzmanları yapmamış. Yan etki iddiası şaibeli. İlaçtan yarar gördük" dedi.

22 Mayıs'ta yayınlanan araştırma, klorokin ilacı ve hidroksiklorokin gibi türevlerinin Covid-19'a karşı etkisiz, hatta zararlı olabileceğini öne sürüyordu. Çalışmada, sıtma ilacını tek başına ya da makrolid ile kullanan Covid-19 hastaları arasında ölüm oranının daha yüksek olduğu belirtiliyordu.

Osman Müftüoğlu: Ortada bir ilaç savaşı vardır! - Sayfa 3

Konuyu bugünkü köşesinde yorumlayan Hürriyet baş yazarı Osman Müftüoğlu "Mesele şudur: Ortada bir ilaç savaşı vardır. Pandemiden kesesini doldurmak isteyenler, Hidroksiklorokin gibi ucuz bir ilaca etkili de olsa şans tanımama savaşı yapmakta ve bu savaşa bilim insanlarını da sokmaktan utanmamaktadır." diye yazdı. 

Osman Müftüoğlu: Ortada bir ilaç savaşı vardır! - Sayfa 4

Ayrıca açıklamalarının üzerinde de biraz daha detaylı durup düşünmek, hekim gözüyle değerlendirmeleri yapmakta fayda var. İsterseniz
gelin o değerlendirmelere bir göz atalım.

VARAN 1
BAŞARI ORANI YÜKSELİYOR

SALGININ başından beri, sağlık ordumuz müthiş bir performans gösteriyor. Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu’nun oluşturduğu protokoller eksiksiz ama esnek bir anlayışla uygulanıyor. Tedavi kombinasyonlarının gücü sayesinde iyileşen hasta oranlarımız yüzde 80’leri geçmeye başladı.