Orman yangınları sigorta kapsamında mı?

Her yıl 3 bine yakına orman yangını meydana geliyor. Son yıllardaki yangınlar şunu da gösterdi ki, orman yangınları artık yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Son yangınlarda 2 bin 300 yapı etkilendi, 126 konut oturulamaz hale geldi, çiftlikler hasar gördü. Bu yangınlar sonrası en çok sorulan sorulardan biri de sigorta kapsamında olup olmadığı.

Orman yangınları sigorta kapsamında mı? - Sayfa 1

Son 5 yılda toplam 13 bin 592 adet orman yangını meydana geldi ve bu yangınlarda toplam 50 bin 322 hektar alan yandı.

114
Orman yangınları sigorta kapsamında mı? - Sayfa 2

Yangınların yüzde 38’i ihmalden, yüzde 5’i kasten, yüzde 14’ü doğal nedenlerden çıktı. Yangınların yüzde 50’sinin ise çıkış nedeni bilinmiyor. Yani, ortalama her yıl 3 bine yakına orman yangını meydana geliyor. Ve son yıllardaki yangınlar şunu da gösterdi ki, orman yangınları artık yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Nitekim geçen hafta 21 ilde çıkan 71 yangında 2 bin 300 yapı etkilendi, 126 konut oturulamaz hale geldi, çiftlikler hasar gördü, bazı çiftlikler neredeyse tamamen yandı, araçlar da kullanılamaz hale geldi. Hasar tespit çalışmaları halen devam ediyor.

214
Orman yangınları sigorta kapsamında mı? - Sayfa 3

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan bugünkü yazısında orman yangınlarının verdiği zararın sigorta kapsamında olup olmadığına değindi. 

314
Orman yangınları sigorta kapsamında mı? - Sayfa 4

Doğan'ın bugünkü yazısından öne çıkanlar şu şekilde:

Evinizin konut paket poliçesi varsa ve konutunuz da orman yangınından zarar görürse sigorta zararınızı karşılar. İlla konutunuzun kullanılamaz hale gelmesine de gerek yok. Yangın nedeniyle külün, isin vereceği zararlar da sigorta kapsamında. Öyle ki, sigorta şirketleri konut paket poliçesi ile birlikte asistans hizmeti de veriyorlar. Yangın sonrası oluşan hasarı ister kendiniz giderir, sigortadan parasını alırsınız; isterseniz de sigorta şirketinin asistans hizmetinden yararlanırsınız.

414