Obezite cerrahisi sonrası egzersiz yapmak neden önemli?

Bugün ciddi bir kitlesel sağlık sorunu olan obezite, acil önlem alınmadığı takdirde önümüzdeki 50 yıl daha sorun olmaya devam edecek. Obezite tedavisinde çok önemli bir yeri olan cerrahi girişimlerle ilgili sorularımızı cevaplayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, kilo kaybının sürdürülebilir olması için operasyon sonrası egzersiz yapmanın önemine dikkat çekti.<br />

Obezite cerrahisi sonrası egzersiz yapmak neden önemli? - Sayfa 1

Bugün ciddi bir kitlesel sağlık sorunu olan obezite, acil önlem alınmadığı takdirde önümüzdeki 50 yıl daha sorun olmaya devam edecek. Obezite tedavisinde çok önemli bir yeri olan cerrahi girişimlerle ilgili sorularımızı cevaplayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, kilo kaybının sürdürülebilir olması için operasyon sonrası egzersiz yapmanın önemine dikkat çekti.

Obezite cerrahisi sonrası egzersiz yapmak neden önemli? - Sayfa 2

Obezite Cerrahisi Nedir?
Obezite, gün geçtikte insanlık için daha büyük bir problem halini almaya devam ediyor. Dengesiz, düzensiz, sağlıksız beslenme ve hareket azlığı sebebiyle meydana gelen şişmanlık, kişinin kendi çabalarıyla üstesinden gelemeyeceği bir hal aldığında, cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilir. 

Obezite cerrahisi sonrası egzersiz yapmak neden önemli? - Sayfa 3

Tüp mide, kelepçe, balon ya da gastrik baypas gibi farklı yöntemlerle yapılabilen kilo verme operasyonları prensip olarak hastaların aldıkları gıda miktarını azaltarak, daha çabuk doyma hissi yaratma esasına dayanır.

Obezite cerrahisi sonrası egzersiz yapmak neden önemli? - Sayfa 4

Aşırı şişmanlık kişinin yaşam alanını ve hareket kabiliyetini kısıtlamasının yanında başka pek çok sağlık sorununa da yol açar. Aşırı kilolu kişilerin diyabete yakalanma riskinin 53 kat, koroner arter hastalığına yakalanma riskinin 6 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Hareketsiz yaşam kilo artışına, kilo artışı hareket kısıtlılığına yol açarak tam bir kısır döngü halinde, giderek artan bir sorun olmaya devam eder. Obezite cerrahisinden sonra bahsedilen hastalıkların tamamen iyileştiği ya da büyük oranda iyileştiği gözlenir.