Namık Kemal Üniversitesi'nde 220 bin PCR testi yapıldı

TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, koronavirisün başladığı ilk günden bu yana 220 bin PCR testi yaptıkları belirterek, "Tekirdağ'ın nüfusunu da 1 milyon 50 bin olarak düşünecek olursak, bu işte gerçekten sağlıkçı arkadaşlarımın, sağlık çalışanlarının çok büyük emeği vardır." ifadelerini kullandı.

Namık Kemal Üniversitesi'nde 220 bin PCR testi yapıldı - Sayfa 1

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, pandemi başlangıcından bu yana toplam 220 bin PCR testi yaptıklarını söyledi. Şahin, pandemi döneminin başlamasıyla ilk zamanlarda alınan numunelerin test için İstanbul'a gittiğini ancak daha sonra üniversite bünyesinde kurulan laboratuvarda test yapmaya başladıklarını ifade ederek, "Pandemi, beklemediğimiz bir olay. 

113
Namık Kemal Üniversitesi'nde 220 bin PCR testi yapıldı - Sayfa 2

Dünyada bütün eğitim- öğretim ve hasta hizmetleri bakımından beklemediğimiz bir olaydı. Fakat devletimiz ve bizler, Sağlık Bakanlığımız hakikaten kısa sürede bununla ilgili önlemleri aldık. Bu bağlamda da üniversitemiz eğitim- öğretimde online eğitime, 23 Mart'ta asenkron, 30 Mart'ta da senkron eğitime başladı. Bunun dışında Tekirdağ ilinde ilk PCR testleri İstanbul'a gidiyordu. Bu bağlamda bizler üniversite olarak taşın altına elimizi koymamız gerektiğini hissettik ve Sağlık Bakanlığı'na İl Sağlık Müdürlüğümüz ve sayın valiliğimizin katkılarıyla başvurumuzu gerçekleştirdik. 1 Nisan 2020 tarihinde de Tekirdağ'da tek PCR numunelerinin yapıldığı test merkezi olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanemizde numunelerimizi test etmeye başladık. Gün geçtikçe vakaların artışıyla birlikte ki yoğun vaka artışlarının olduğu dönemde günde 2 bin- 2 bin 500 numuneye kadar test yaptığımız durumlar gerçekleşti" dedi.

213
Namık Kemal Üniversitesi'nde 220 bin PCR testi yapıldı - Sayfa 3

'TÜM TRAKYA'YA HİZMET ETTİK'

Rektör Şahin, PCR testinde tüm Trakya'ya hizmet verdiklerini ifade ederek, "Sadece Tekirdağ'a değil bir dönem Edirne, yine uzun bir süre Kırklareli merkez, Lüleburgaz, Babaeski, bir dönem tüm Trakya'ya bu test hizmetimizi götürdük. Daha sonra Sağlık Bakanlığımızın, oradaki valiliklerimizin ve il sağlık müdürlüklerimizin devreye girmesiyle orada çözümlerini ürettiler, kendi laboratuvarlarında bu testleri yapmaya başladılar. 

313
Namık Kemal Üniversitesi'nde 220 bin PCR testi yapıldı - Sayfa 4

Ama uzun bir süre Trakya'da Namık kemal Üniversitesi olarak bu işlemi gerçekleştirdik. Tekirdağ'ın nüfusunu da 1 milyon 50 bin olarak düşünecek olursak bu işte gerçekten sağlıkçı arkadaşlarımın, sağlık çalışanlarının çok büyük emeği vardır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Şu an geldiğimiz sayı itibarıyla toplam bugüne kadarki numune testimiz yaklaşık 220 bin civarında. İlk günlerde 3 cihazla bu işlemi yapıyorduk, 7 gün 24 saat çalışma prensibiyle ve ortalama 6 saatlik bir süre içerisinde bu sonuçlar çıkıyordu. Şuan itibariyle vaka sayılarındaki düşüşle rahat bir nefes aldık, bu sayılara artık ulaşmıyoruz. Halkımızın temizlik, mesafe ve maske kuralına uymasının da çok büyük desteği var. Devletimizin, Sağlık Bakanlığımızın yaptığı aşılamanın çok büyük faydası var. 

413