Mucize bitkinin ekimi başladı!

Karabük'te kilosu 30 bin liradan alıcı bulan safranın ekimi başladı. Safran, boya, yemek, kozmetik, ilaç, gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılıyor.

Mucize bitkinin ekimi başladı! - Sayfa 1

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın ekimi başladı.
 

111
Mucize bitkinin ekimi başladı! - Sayfa 2

Ekim ve kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safranın, birçok hastalığa da şifa olduğu biliniyor.
 

211
Mucize bitkinin ekimi başladı! - Sayfa 3

3 yıl ürün alınabiliyor: Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün alınabilen safran soğanları, yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, daha sonra yeniden toprakla buluşturuluyor.
 

311
Mucize bitkinin ekimi başladı! - Sayfa 4

30 bin liradan satılıyor: "Dünyanın en pahalı baharatı" olarak da nitelendirilen, kilogramı 30 bin liradan satılan Safranbolu safranı, İran, İspanya, Hindistan, Yunanistan gibi bazı ülkelerde üretilen çeşitlerine göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor. 
 

411