MS nedir? MS’te yorgunluk için ne yapmalı?

MS yani; Multiple Skleroz merkezi sinir sistemi etkileyen hastalık. Dünyada yaklaşık 3,5 milyon, Türkiye'de ise 70 bin kişiyi etkileyen MS hastalığı hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Emin Özcan hastalıkta yaşanan yorgunluğa karşı önerilerde bulundu. MS hastalığının tamamen tedavi edilmesini sağlayan bir yöntemin olmadığını kaydeden Özcan, semptomlara yönelik ve uzun dönem koruyucu tedaviler uygulandığı ancak hastalık gibi tedavinin de kişiye özel olduğunun altını çizdi.

MS nedir? MS’te yorgunluk için ne yapmalı? - Sayfa 1

Doç. Dr. Emin Özcan, MS'in "beyinde ve omurilikte sinirleri saran kılıfa karşı kendi bağışıklık sistemimizin saldırması sonucu görme kaybı, bulanık görme, dengesizlik, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük ile seyreden özellikle genç erişkin çağda daha sık görülen nörolojik bir hastalık" olduğunu söyledi. 

116
MS nedir? MS’te yorgunluk için ne yapmalı? - Sayfa 2

 Bu hastalıkta en sık ortaya çıkan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen şikayetlerden biri olan yorgunlukla ilgili merak edilenleri anlatan Özcan, hastaya ilaç başlamadan önce değerlendirilmesi gereken yaklaşımları da anlattı. 

216
MS nedir? MS’te yorgunluk için ne yapmalı? - Sayfa 3

MS’ te Yorgunluk Nedir?


MS’ te görülen yorgunluk hastanın günlük işlerini veya yapması gereken işlerini yapmasına engel olan fiziksel ve/veya mental enerji yokluğu durumu olarak tanımlanabilir. Ağrı gibi yorgunluk da subjektif bir kavram olup hastanın yaşam kalitesini ciddi olarak olumsuz etkileyen bir durumdur. Yorgunluk, sağlıklı bireylerdeki halsizlikten farklı bir durumdur.

316
MS nedir? MS’te yorgunluk için ne yapmalı? - Sayfa 4

MS’te Yorgunluk Ne Sıklıkla Görülür ? 


Yorgunluk MS’te çok sık görülmektedir. Bir çalışmada sıklığı yüzde seksenin üzerinde bulunmuştur. MS’ in her tipinde ve her aşamasında görülebilir. MS hastaları tarafından en çok şikayet edilen ve hastaların ifadelerine göre en can sıkıcı semptom olarak öne çıkmaktadır.

416