Sahte poliçe mağduru olmayın

Trafik sigortasında artan fiyatlar dolandırıcıları da harekete geçirdi. ‘Uygun fiyatlı trafik poliçesi’ yaptıracaklarını söyleyerek sigortalıları arayan dolandırıcıların tuzağına düşmemek için yapmanız gereken tek şey Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin web sitesinden size sunulan fiyatın gerçek olup olmadığını sorgulamak.

POSTA POSTA
Sahte poliçe mağduru olmayın

Trafik sigortasındaki yüksek enflasyon ve kur artışlarıyla birlikte fiyatlar aldı başını gitti. Birkaç yıl öncesine kadar kasko yapılan fiyata şimdilerde trafik sigortası bile yatırabilmek mümkün değil. Bu durum dolandırıcıları da harekete geçirdi. ‘Uygun fiyatlı trafik sigortası’ tuzağı ile tüketiciler mağdur ediliyor. Dolandırıcılar, trafik sigortası yenilemesi gelmiş tüketicileri arayarak ‘uygun fiyatlı trafik sigortası’ yaptırabileceklerini söylüyor. Neredeyse yarısı bir fiyat söylüyor.

Hatta sahte poliçe bile gönderiyorlar. Böyle olunca tüketici başına bir şey gelene kadar da dolandırıldığını anlamıyor. Trafik sigortası yaptırayım derken, dolandırılmamak için yapmanız gereken tek şey ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesini ziyaret ederek ‘teklif karşılaştırma’ bölümünden teklif almak. Burada tüm şirketlerin fiyatları tek bir ekranda görülebiliyor. Bu sayede size sunulan ‘Uygun fiyatlı trafik sigortası’ teklifinin de gerçek olup olmadığını anlamış olacaksınız.

SBM TÜKETİCİNİN YANINDA

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), dolandırıcıların ‘sahte poliçe’ satarak vatandaşları zarara uğrattığı yönünde şikâyetlerin arttığını belirterek bunu önlemek için yapılabileceklere ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Özellikle trafik sigortası almak için acentelere başvuranları takip eden dolandırıcıların kendilerini ‘başvuru yapılan acentenin temsilcisi’ olarak tanıttıklarını belirten TSB, “Sahte poliçe mağduriyetlere neden oluyorlar. Sigortasının olduğunu düşünen vatandaşlar hem maddi zarara uğruyor hem de trafikte kusurlu duruma düşüyor” diyor. TSB, ‘sahte poliçe’ tuzağı ve trafik sigortalılarını kandırmayı amaçlayan ‘teklifler’ konusunda alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Trafik sigortası prim tekliflerinin piyasa gerçekleri ile uyumlu olması adın Birliğimiz nezdinde kurulan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) web sitesindeki ‘Trafik Sigortası Teklif Karşılaştırma’ ekranı sayesinde, vatandaşlarımıza, sadece ‘Kimlik No’ ve ‘Plaka No’ bilgileri ile tüm sigorta şirketlerinin primlerini tek bir ekranda görme imkânı sunulmaktadır. SBM Web Ekranları ve mobil cihazlar üzerinden yapılan bu işlem sonunda, teklifler, başvurucuya iletilmekte ve kendileri için en doğru, en uygun poliçeyi satın alabilmeleri ya da poliçe yenilemeleri sağlanmaktadır. Teklif aşamasından sonra e-Devlet üzerinden poliçenin varlığı sorgulanabilmektedir. Bununla birlikte, sigortalılarımız, aldıkları teklifleri SBM internet sitesindeki ‘Trafik Sigortası Azami Brüt Prim Tablosu’ sayesinde; il, araç türü, basamak ve kullanım tarzı bazında ve içinde bulunulan aya ait ‘Azami Trafik Sigortası Prim Tutarları Listesine’ ulaşarak kontrol edebilmektedir.”

ARAÇ BİLGİLERİNE KOLAYCA ULAŞILABİLİYOR

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, birçok konuda tüketiciye yol gösteriyor. Sigortam 360.com web uygulaması ile tüketiciler “araç hasar, araç detay, değişen parça” bilgilerine, kolayca ulaşabiliyor. “Mobil Kaza Tutanağı” uygulaması ile tutanak doldurma işlemi çok daha hızlı ve kolayca yapabiliyor. Mobil uygulamayı kullanan sürücülerin artık araçlarında güncel kaza formu ve kalem taşımasına gerek bulunmuyor. Kaza tespit tutanağını düzenlemek için kaza yerinde sadece bir akıllı telefon bulunması yeterli oluyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER