için kaldı

Erdoğan: 2023'ün ilk çeyreğinde doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos'taki Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde konuştu.

GASTE24 GASTE24
Erdoğan: 2023'ün ilk çeyreğinde doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Karadeniz gazı için yoğun mesai yürüttük Fatih'in keşfinin ardından Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimiz de Karadeniz'e intikal etti. Bu gemilerimiz Fatih'in açtığı sondaj kuyularının alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdiler. Geçen yıl temeli atılan doğal gaz işleme tesisinin inşası süratle devam ediyor.  

Yavuz sondaj gemimiz, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek kuyubaşı vanalarını ve kuyuiçi akıllı vana sistemlerini yerleştiriyor. 

Bugün ‘Bismillah’ diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz tarafında da ilk kaynağı vuracağız. Tabi sadece deniz tarafında bu işlemleri yapmakla iş bitmiyor.

Derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğal gazı milli iletim şebekemize taşıyacak karadaki 211 kilometrelik boru hattının yapımına da başlıyoruz. Gaz karaya gelince işlenecek ayrıştırma çalışmaları yapılacak. Daha sonra belirli bir basınçla milli doğal gazımız aktarılacak.

Bu projenin ilk etabında doğal gaz işleme sistemine gelen gazın ölçümlenmesi için batı karadeniz gaz işletim istasyonunu ve 36 kilometrelik batı karadeniz doğal gaz boru hattı faz-1'i inşa ediyoruz. Buradaki çalışmalarımızı Kasım ayının ilk haftasında tamamlayacağız. 

2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız. Karadaki doğal gaz taşıma kapasitesini de artıracağız.

Bugünlere ter dökerek geldik. Bütün alanlarda hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için çok çalıştık. 

Sakarya Gaz Sahası, pik üretime inşallah 2026'da ulaşacaktır.

"Bizi maceraperest olmakla suçladılar"

Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak bu sistemi kurduğumuzda tepki gösterenler oldu. En büyük tepkiyi muhalefet partileri gösterdiler. Bizi maceraperest olmakla suçladılar.

Kendimize ait 4 tane sondaj gemimiz var, 2 tane de sismik araştırma gemilerimiz var. Bunlar kendimize ait. Şimdi bu gemilerimizle sondaj çalışmalarını yapar hale geldik.

Biz enerjiyi bir gerilim ve çatışma alanı değil, bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyoruz.

2 sene önce Karadeniz gazının keşfini müjdeledik. Çıkaramazlar diyenler, ekonomiye faydası olmayacak diyen ekonomistler çıktı. Biz kulak asmadık, eyvallah etmedik. Bugün sabrımızın meyvelerini topluyoruz.

Türkiye'nin yaptığı bu keşif Türkiye'nin stratejik konumunu artırdı. Dünyada akaryakıtta fahiş fiyat artışları, enerji fiyatlarındaki tırmanma, enflasyona da yansıdı. Biz de ülke olarak vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık.

"Altına bakılmadık taş bırakmamakta kararlıyız"

Enerjide tedarik kaynaklarımızı çeşitlendiriyoruz. Altına bakılmadık taş bırakmamakta kararlıyız.

Sondaj filosuna sahip dünyanın sayılı ülkelerinden birisi haline geldik. Bir süre önce bu dördüncü gemimizle birlikte filomuzu daha da güçlendirdik.

 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren doğal gazın hanelerde kullanılmaya başlanmasıyla önemli bir psikolojik eşik daha aşılmış olacaktır.

Dördüncü sondaj gemisinin adı Abdülhamid Han oldu

Sondaj çalışmalarıyla döneminde öne çıkan Sultan Abdülhamid adına, Dördüncü sondaj gemimizin adını Abdülhamid Han olarak belirledik.

Türkiye'yi, enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya dek mücadelemize çok yönlü şekilde devam edeceğiz. Unutmamalıdır ki, Karadeniz gazının miktarı kadar tamamen yerli imkanlarla bizim böyle tarihi bir keşfe imza atmamız da önemlidir. 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER