Kanada'da 6 kişiyi öldüren cami saldırganı şartlı tahliye edilebilir

Kanada'da 6 kişiyi öldüren cami saldırganının şartlı tahliye başvuru hakkına onay çıktı.

DÜNYABÜLTENİ DÜNYABÜLTENİ
Kanada'da 6 kişiyi öldüren cami saldırganı şartlı tahliye edilebilir

Kanada Yüksek Mahkemesi bir alt mahkemenin 2017 yılında Quebec'teki bir camide namaz kılan altı kişiyi öldüren hükümlünün şartlı tahliyeye hak kazanmasını hızlandırmak için aldığı kararı onadı ve uzun süreli şartlı tahliyesiz hapis cezasına izin veren 2011 tarihli yasayı anayasaya aykırı buldu.

2020 yılında Quebec'teki bir mahkeme tarafından alınan ve yüksek mahkeme tarafından onanan kararda Alexandre Bissonnette'in cezası, şartlı tahliyesiz 40 yıldan şartlı tahliye hakkı getiren 25 yıla indirilmişti.

32 yaşındaki Bissonnette Quebec Merkez Cami cemaatinden altı kişiyi öldürmekten dolayı birinci derece cinayet ve altı kişiyi yaralama iddiaları karşısında suçunu kabul etmişti. 

Bissonnette 2019 yılında 40 yıl şartlı tahliye olmaksızın hapis cezasına çarptırılmış, Quebec temyiz mahkemesi orijinal cezayı "acımasız ve olağandışı" bularak düşürmüştü. 

Başbakan Justin Trudeau saldırıyı kınayarak bir terör eylemi olarak tanımlamıştı. İlk mahkemede hakim  camiye girerek cemaate ateş açan Bissonnett'nin eyleminin gerekçesini özellikle Müslümanlara karşı önyargı olarak ifade etmişti.

Quebec City’nin Sainte-Foy bölgesinde meydana gelen olayda silahlı üç saldırganın cami olarak kullanılan İslam Kültür Merkezi’ne girerek yatsı namazını kılmak için toplanan yaklaşık 50 kişilik cemaate ateş açtığı belirtilmişti. Polis olayla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Saldırı nedeniyle eyalet parlamentosunda bayraklar yarıya indirilmişti.

Kaynak: Euronews

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında DÜNYABÜLTENİ internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER