için kaldı

Okumayı sevdirmek ve kolaylaştırmak için 4 öneri!

İlk çocuklukta okumaya bakış çocuğun okuma hakkında fikir ve duygu geliştirmesine sebep oluyor.

PARADURUMU PARADURUMU
Okumayı sevdirmek ve kolaylaştırmak için 4 öneri!

Çocuğunuz; İlk kitabıyla kaç aylıkken temas etti?

Kitapları sevecek mi ya da hikayeleri ilgiyle dinliyor mu? 

Kitap okumayı sizinle birlikte yaptıkları bir oyun olarak mı algılıyor?

Böyle uzayıp giden bir soru listesi var. Çocukluktaki okuma hatıraları hatırlanmasa bile bilinçaltına itilen duygular oluyor genelde. Eğer bu konuda olumlu duygu ve hatıraları varsa yetişkinliğinde iyi okuyucu olma ihtimali yüksek fakat olumsuz duygu ve hatıralar varsa ya da okumada zorlanıyorsa, deneyip deneyip başaramıyorsa, aile bu konuda sabırsız davranıyorsa çocukta okumayla ilgili deneyimlerini (bilinçli ya da değil) ama en aza indirgemeyi seçiyor. Çünkü başarısız oldukları alanda emek vermek ve zaman geçirmek istemiyorlar.

Çocuğunuzda Okuma ile İlgili Olumlu Duygu Oluşturun

Her şeyden önce sevgi dolu olmak büyük önem taşıyor. Çocukla öfkeliyken çalışma yapmayın. Çünkü siz ona kızgınsanız ve sakince konuşuyor olsanız da çocuğunuz sizin kızgın olduğunuzu anlıyor. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalarda Amerikalı psikolog Daniel Goleman limbik sistemde yer alan amigdala’nın söz ile davranış ya da hisler arasındaki uyumsuzluğu bilinçdışı süreç olarak muhatap olduğunuz kişi tarafından fark edildiğini belirtiyor. Dolayısıyla sakin ve sevgi dolu zamanlarda okuma çalışmaları yaparsanız çocuğunuzda kalan duygu olumlu olacaktır.

Okumayı Etkileşimli Oyuna Dönüştürün

Çocuğunuza evinizde olan ve çocuğunuzun adının ilk harfi ile başlayan nesneleri bulmasını isteyin. Bu sırada çocuk çevresinde gördüğü belki de fark etmediği pek çok nesneyi zihninde kategorize eder. Söylediği bu nesneleri yazdırın. Sonrasında her birini yüksek sesle üçer defa okumasını isteyin. Bu alıştırma farkındalık, odaklanma ve dikkat gelişimine katkıda bulunur. Aynı zamanda yazma ve yüksek sesle okuma yaptırdığınız için okumadaki akıcılığını artırmış olursunuz.

Okuma Kitaplarından Alıştırma Üretin

Çocuğunuzun sevdiği okuma kitabını siz yüksek sesle okurken onun takip etmesini isteyin. Takip ederken son harfi a olan kelimeleri yüksek sesle tekrar etmesini isteyin. Böylece oyun gibi bir etkinlik yaptığınız ve birlikte zaman geçirdiğiniz için çocuğunuz çok mutlu olacaktır.

Yine bir kitabı okumaya başlamadan sadece resimlerine bakmasını isteyip hikaye hakkında neler düşündüğünü sorabilirsiniz. Merak ettirmek okumaya olan ilgisini artıracaktır. Okuma yaparken de bazen sessiz kalıp hikayedeki kahraman sen olsaydın ne yapardın ya da eğer kahraman köye değil de şehire gitmiş olsaydı sence neler değişirdi gibi sorularla çocuğunuzun hikayeye dahil olmasını sağlayarak okumaya ilgisini artırırsınız.

 Çocuk Şiirleri Okuyun

Çocuk şiirlerinde az kelime olduğu gibi kendi arasında da kafiye yani uyum vardır. Böyle okumalarda önce siz okuyun sonra çocuğunuzla birlikte aynı anda yüksek sesle okuyun sonrasında çocuğunuzun tek başına yüksek sesle okumasını isteyin.

Çocuğunuz okumakta zorlanıyorsa ilk önce onun pelüş oyuncağına yüksek sesle okumasını isteyin. Aynı okumayı oyuncağına tekrar tekrar okuduktan sonra size okumasını isteyin. California Üniversitesinde ikinci sınıf öğrencilerle yapılan bir araştırmada, çocuğun evde bulunan köpeğe on hafta süreyle yüksek sesle okuma yaptığında okuma becerilerinin yüzde 12 oranında artış gösterdiği ortaya çıktı. 

Son olarak çocuğunuz öncelikle okumayı oyun gibi adımlara bölerek eğlenebileceği bir beceri olarak görmeli. Bunu sağlamak sizin elinizde..

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER