Kadın-erkek eşitliğinden uzak toplumlara Türkiye ‘ablalık’ yapabilir

Birleşmiş Milletler’den (BM) sonra ikinci büyük devletler topluluğu Bağlantısızlar Hareketi (Non-Aligned Movement-NAM) ilk kez “Kadın Haklarının Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi” temasıyla bir araya geldi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kadın-erkek eşitliğinden uzak toplumlara Türkiye ‘ablalık’ yapabilir

Dönem başkanı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen konferansa konuk olarak davet edilen Türkiye’yi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün temsil etti.

ERKEN YAŞTA EVLİLİKLER

Fas’tan Nepal’e, Zimbabve’den Nikaragua’ya geniş bir coğrafyada kadın-erkek eşitliği için mücadele eden yetkililerin sunum yaptığı konferansta, erken evlilik, kız çocuklarının eğitim olanaklarına eşit erişimi, kadınların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımı, şiddetten korunma, kadınların karar mekanizmalarında yer alması ile kadın liderliğinin desteklenmesi gibi toplumsal cinsiyet eşitliği önündeki güncel engeller tartışıldı. Hareketin gelecek dönem başkanlarından Uganda’nın Aile Bakanı Betty Amongi Ongom, “Birçok ülkede kadınlar hâlâ yasalar önünde eşit değil. Her 5 kadından 1’i 18 yaşından önce evleniyor. Şiddet ayrı, istihdam ayrı, adalete erişim ayrı, evde ücretsiz bakım ayrı bir sorun. Bunlar kadınlar olarak en büyük sorunlarımız. Buradaki sözlerimiz eyleme dönüşmediği sürece havada kalacak” dedi. Yenigün de, “Kadınların bilgi, yetenek ve tecrübelerinden faydalanmayan ülkeler ekonomik ve sosyal kalkınma yarışında geride kalır. Sosyal ve ekonomik büyüme ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak için kadınların hayatın her alanında katma değer oluşturmasını teşvik etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER