5 soruda kira düzenlemesi

Ülke genelinde milyonlarca vatandaşın gündeminde kira sorunu var. Yeni ev arayan vatandaş bütçesine uygun seçenek bulamazken, mevcut kiracılar da fahiş zam talepleriyle karşı karşıya kalıyor. Kira bedellerinin hızla artmasını fırsata çeviren kimi ev sahipleri yasal oranın üzerinde zam talep ediyor ya da evi daha yüksek fiyatla başkasına kiraya vermek için haksız tahliye istiyor. Kira piyasasında yaşanan bu sorunların çözümü için yeni bir düzenleme yapılacağı açıklamıştı. Dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle, kira artışlarına bir yıllığına sınırlama getirildi. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar, sözleşme yenileme ayında ev sahipleri en çok yüzde 25 zam yapabilecek. Peki bu düzenleme tüketicileri ve piyasayı nasıl etkileyecek?

HÜRRİYET HÜRRİYET
5 soruda kira düzenlemesi

İşte 5 soruda kira düzenlemesi...

1-Mevcut düzende kiraya zam nasıl yapılıyor?

Kiraya zam yılda 1 kez sözleşme yenileme tarihinde ve TÜFE 12 ay ortalamasına göre yapılır. Mesela son açıklanan mayıs ayı TÜFE 12 ortalaması yüzde 39.33 oldu. Bu oran haziranda sözleşmesi yenilenecek konut ve işyeri sakinleri için üst sınır. Ev ya da işyeri sahibi bu oranın altında zam yapabilir ancak fazlasını isteyemez. 5 yılı geçen kiracı için ise kira tespit davası açılarak, kiranın yeniden belirlenmesi talep edilebilir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER