için kaldı

Asgari ücret ne kadar olacak? Masadaki rakam belli oldu, işte zam oranı...

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. Asgari ücret maratonu başlıyor. Temmuz ayında asgari ücret net 11.402 TL'ye yükselirken, 2023 yılındaki toplam artış yüzde 107'yi aştı. Yıl sonu yaklaşırken 'Asgari ücret ne kadar olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını artırıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay'dan dikkat çeken asgari ücret zammı mesajı geldi. Öte yandan yeni asgari ücret için belirleyici olarak 4 veri de belli oldu...

VATAN VATAN
Asgari ücret ne kadar olacak? Masadaki rakam belli oldu, işte zam oranı...

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. Asgari ücret maratonu başlıyor. Temmuz ayında asgari ücret net 11.402 TL'ye yükselirken, 2023 yılındaki toplam artış yüzde 107'yi aştı. Yıl sonu yaklaşırken 'Asgari ücret ne kadar olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını artırıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay'dan dikkat çeken asgari ücret zammı mesajı geldi. Öte yandan yeni asgari ücret için belirleyici olarak 4 veri de belli oldu...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 3 uzlaşma 1 karar olmak üzere 4 toplantı gerçekleştirecek ve Temmuz ayında 11.402 TL olarak belirlenen asgari ücret için zam oranı kesinleşecek. 2023 yıl sonu yaklaşırken milyonların aklında hep aynı soru var: Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak?

İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 yılında uygulanacak asgari ücret için çalışmalara önümüzdeki hafta başlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacağını söyleyerek, "Biliyorsunuz, görüşmeler Aralık ayında başlayacak. Sosyal diyaloğu ve taraflar arasındaki maksimum faydayı gözeterek verimli bir görüşme gerçekleştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacağını anımsatarak asgari ücretin başta asgari ücret olmak üzere birçok ücret ve kalemi yakından ilgilendirdiğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU'NDA BİR İLK OLACAK

Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "Bu yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi heyetinde bir sağlık işçisi, bir kasiyer, bir enerji işçisi, bir de karayollarında kar temizleyen taşeron işçi yer alacak. Bu paraya nasıl geçinemediklerini anlatacaklar."

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üyelerinden birinin başkanlık ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu genellikle 3 iştişare, 1 karar olmak üzere 4 toplantı sonunda yeni asgari ücreti belirliyor. Aralık ayı başında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk 2 toplantısı için tarih açıklanacak.

İlk 2 toplantı sonrası uzlaşma sağlanmazsa taraflar 3. toplantı için karar alacak. Bu toplantı sonrası tüm rakamlar masaya yatırılacak. İşçi ve işveren arasında hakem olan hükümet burada belirleyici olarak en optimal düzeydeki ücreti Başkan Erdoğan'a sunacak. Aralık ayının son haftasında 4. toplantı sonrası 2024 asgari ücret zammı netleşecek.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI VERİ SETİ HAZIRLIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı TÜİK'in enflasyon verilerine ek olarak işçi, işveren dahil tüm kamuoyunda anket ve saha çalışmalarını gerçekleştirerek en uygun asgari ücret düzeyinin tespiti için çalışmalar gerçekleştiriyor. Çalışmalar yeni asgari ücretin enflasyona etkisi, devlet desteği gibi etkileri nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde sürüyor.

Koordineli sıkı para politikası ve maliye politilarıyla büyümeden taviz vermeden enflasyonun üstesinde gelecek bir yol haritası izleyen ekonomi yönetiminin temel amacı asgari ücret, emekli ve memur zamlarıyla artan alım gücünün korunması olacak.

BAKAN ŞİMŞEK'İN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ: ÜCRET ARTIŞLARI

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası koordineli çalışarak enflasyonu tek haneye çekmeyi hedefliyor. Bakan Şimşek ücret artışlarının alım gücüne doğrudan yansıması için öncelikle enflasyonun baskılanması gerektiği bilinciyle adımlar atıyor. Çünkü enflasyonun yüksek kaldığı bir ortamda ücret artışlarının alım gücüne etkisi sınırlı kalıyor.

ENFLASYON AYLIKTA DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRDİ

Para ve maliye politalarıda atılan adımların etkisiyle aylık enflasyonda düşüş eğilimi başladı. Temmuz'da vergi düzenlemelerinin kısa süreli etkisiyle yükselen enflasyon kademe kademe düşmeye devam ediyor.

Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9'un üzerinde seyreden aylık enflasyon Eylül'de yüzde 4,75 Kasım'da yüzde 3,43 oldu. Koordineli para ve maliye politikalarının etkisiyle dezenflasyon süreci 2024 yılının ilk çeyreğinden sonra belirgin bir şekilde hissedilecek.

Bakan Şimşek, 2024'ün Mayıs ayından sonra yıllık enflasyonda düşüş sürecinin başlayacağını ifade etti. Bu durum alım gücü üzerine pozitif etki edecek.

PAZARLIKLARIN BAŞLAYACAĞI RAKAM BELLİ OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasına gelecek ilk rakam 6 aylık enflasyon tahmini ile hesaplanan asgari ücret olacak. Yüzde 37,76'lık 6 aylık enflasyon tahminine net asgari ücrette 15.707,39 TL rakamında pazarlıklar başlayacak.

Erdoğan hükümete 'Kimse enflasyona ezdirilmeyecek' talimatını verdi. Yıllara göre asgari ücret rakamları incelendiğinde son döneminde enflasyonun üzerinde rakamlar dikkat çekiyor.

DİĞER REFERANS RAKAM YÜZDE 49,46

Bir diğer referans rakamlardan olan memur zammının da Merkez Bankası'nın beklentisine göre yüzde 49,46 olacağı hesaplandı. Burada memurlar 6 aylık enflasyon farkına ilaveten yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı alacak.

ASGARİ ÜCRET HESAPLAMA TABLOSU

Tüm yüzde 37,76 ve 49,46'lık veriler dikkate alındığında yeni asgari ücret yüzde 40, 45 ve 50 formülü üzerinde şekillenecek. Hesaplanan rakamlara göre net asgari ücret tablosu belli oldu:

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER