Işık hızı nasıl geçilir? Bilim insanları şaşırdı kaldı

Bilim insanları, uzayda ışık hızının yedi katına çıkan bir gözlem yaptı ve doğal olarak bunun gerçek olamayacağını araştırdı.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Işık hızı nasıl geçilir? Bilim insanları şaşırdı kaldı

NASA'nın bir basın açıklamasına göre, 2017 yılında bilim insanları, serbest bıraktığı enerjinin "Bir süpernova ile karşılaştırılabilir" olduğu söylenilen güçlü bir radyasyon jeti fırlaması ile iki nötron yıldızının muhteşem bir çarpışmasını gözlemlediler.

Bilim insanlarını toplanan tüm verilerin detaylı olarak incelemeleri, karmaşıklığı nedeniyle günümüze kadar sürdü. Diğer pek çok ilgi çekici bulgunun yanı sıra, ışıktan daha hızlı hareket eder gibi gözüken varlıklar bulunuyordu. Bunun teoride imkansız olması gerekiyor. Neyse ki bu durumun gayet mantıklı bir açıklaması bulunuyor.

GW170817 olarak adlandırılan olay, ikili nötron yıldızı birleşmesi olarak bilinen olaydır. Nötron yıldızları, bir zamanlar büyük kütleli yıldızların ve evrendeki en yoğun nesnelerin bazılarının çökmüş çekirdekleri. NASA'nın söylediğine göre, bunlardan sadece bir çay kaşığı büyüklüğünde olan biri, Dünya'da dört milyar ton ağırlığına sahip olacaktır.

İlk örnek oldu

NASA’nın belirttiği üzere, bu akıl almaz yoğunlukları ile muazzam yerçekimine sahipler. Bu nötron yıldızlarından ikisini bir araya getirmeye yetecek kadar büyük bu yerçekimi, bilim insanlarının yerçekimi dalgaları ve gama radyasyonunu uzaya yayan patlayıcı bir çarpışmada ilk kez bir nötron yıldızı birleşmesinde beraber tespit ettikleri örnek oldu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER