Selvi: Menderes'i idam edenler Erdoğan'a ne yapmazdı?

Türk siyasi tarihinin simge isimlerinden Ali Adnan Menderes idamının 58. yılında anılıyor. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Menderes'in idam sehpasına gittiği süreci köşesine taşıyarak "Menderes’e bunu yapanlar 15 Temmuz’da eğer Erdoğan’ı ele geçirse ne yapmazdı?" yorumunda bulundu. Selvi; Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nu"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askeri vesayetle ve darbelerle mücadele sürecini... " gözardı etmekle suçladı.

F5HABER F5HABER
Selvi: Menderes'i idam edenler Erdoğan'a ne yapmazdı?

Türkiye demokrasisi için unutulmayacak bir kara leke olarak tarih sayfalarına kazınan merhum Başbakan Adnan Menderes'in 17 Eylül 1961'de idam edilmesinin üzerinden 58 yıl geçti. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Menderes'in idamından Erdoğan'ın cuntalarla mücadelesine uzanan tarihi özetledi. "Menderes’in idamından Erdoğan’ın mücadelesine" başlıklı yazısında Erdoğan'ın askeri vesayetle mücadelesinin önemine dikkat çeken Selvi, Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'na sert eleştirilerde bulundu. 

27 Mayıs darbesi ile 15 Temmuz kalkışmasını hatırlatan Selvi "Ahmet Davutoğlu ve arkadaşları AK Parti’yi eleştirerek istifa ederken, Abdullah Gül-Ali Babacan ekibi yeni parti kurarken, Erdoğan’ı eleştiriyorlar ama bir noktayı göz ardı ettiklerini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askeri vesayetle ve darbelerle mücadele sürecini... Başbakanlar gelir geçer, partiler kurulur partiler yıkılır ama demokrasi kavgamızda askeri vesayet ve darbelerle mücadele en önemli kilometre taşını oluşturur." diye yazdı. 

"Bu ülkede darbeler oldu. Bu ülkede başbakanlar asıldı. Kimi başbakanlar şapkayı alıp gitmek zorunda kaldı, kimi istifa etmekle yetindi. " ifadelerini kullanan Selvi "Ne zaman tanklar yola çıksa, hükümet devrilir, Meclis’in kapısına kilit vurulurdu. Ancak 15 Temmuz’da bir Cumhurbaşkanı çıktı, tanklara karşı durdu. Milletini peşine takıp darbecilerin tanklarına, savaş uçaklarına karşı direndi ve kazandı." dedi. 

Erdoğan'ın zor süreçlerden başarıyla geçtiğini dile getiren Selvi,  Nejat Uygur'u hastanede ziyaret etmek isteyen Erdoğan ve eşinin başından geçenleri anlattı. 

Selvi Kütahya'da yaşanan olayı şöyle anlattı;

Bir bakan anlattı. 2007 yılıydı. Şimdiki bakan, o tarihlerde Erdoğan’ın danışmanıydı. “Başbakan Kütahya programını tamamladı. Bakanlar ve milletvekillerinden oluşan bir heyetle havaalanına geçildi. Başbakan’ın makam aracı geçtikten sonra askeri havaalanının kapısı kapandı. Aralarında başörtülüler var denilerek bakanların makam araçları ve milletvekilleri içeri alınmadı. Başbakan’ın aracı geri geldi. Bir otobüs getirildi. Hepimiz otobüse bindik. Başbakan da otobüsün önüne oturdu. Havaalanına tekrar girdik, uçağımıza binebildik.”

"Türkiye o günlerden bugüne geldi." diyen Selvi şöyle devam etti:

Bütün bunlar, 15 Temmuz’da, “Menderes’i koruyamadık ama Erdoğan’ı yedirmeyiz” diyen milletin azmi ve Erdoğan’ın liderliği sayesinde gerçekleşti.

Bu millet Menderes’i de, Erdoğan’ı da unutmaz...


 

SONRAKİ HABER