için kaldı

Selvi: Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştılar

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun, 9 Eylül'de katıldığı bir toplantıda, Mustafa Kemal Atatürk'ten "Gazi Mustafa Kemal" diye söz etmesi, parti içinde tartışma yarattı. Konuyu köşesinde gündeme getiren Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştı" yorumunda bulundu.

F5HABER F5HABER
Selvi: Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştılar

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Atatürk ile ilgili sözleriyle gündem oldu. Kaftancıoğlu, 'Ben Atatürk değil, Gazi Mustafa Kemal derim' demiş ve tepki çekmişti. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, başlayan tartışmalara ilişkin olarak, "Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştı" görüşünü savundu. 

Selvi, "Canan Kaftancıoğlu’nun konuşması CHP’deki fay hattını harekete geçirdi. Partideki Atatürk ve Mustafa Kemal ayrışmasını ortaya çıkardı. Siyasi sonuçları olur mu bilmem ama CHP’deki Atatürk tartışmasını ciddiye almak gerekiyor. Çünkü kendini Atatürkçü ve Kemalist olarak tanımlayan bir grup CHP’de pasifize edildiklerini düşünüyor." düşüncesini dile getirdi. 

Selvi, "Memleket Hareketi'ni başlatan Muharrem İnce, CHP’de Atatürk düşmanları olduğunu iddia etmişti. 10 Haziran hareketinden gelen ve HDP’ye yakın duran isimlerin partiye egemen olduğunu, gerçek Atatürkçülerin ise dışlandığını düşünüyorlar. CHP’de en ciddi bölünme olan Güven Partisi de benzer tartışmaların ürünü olarak ortaya çıkmıştı. Atatürk tartışmasının yeni bir partiye dönüşeceğini düşünmüyorum. Öyle bir tablo yok. Ama Kılıçdaroğlu’nun tedbir almasını gerektirecek bir durum söz konusu. Atatürk’ün partisi CHP’de Atatürkçüler huzursuz. Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştılar." ifadesini kullandı. 

Tartışma nasıl başladı?
Sözcü Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz köşe yazısında, 9 Eylül'de internet ortamında yapılan Taksim Toplantıları'nın onur konuğu olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun, "Türk siyasetinde örgütün yeri ve seçim güvenliği" konusunda yaptığı sunumda, "Gazi Mustafa Kemal" ifadesini kullandığını, bunun üzerine katılımcılardan eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan'ın "Atatürk'ün adını kullanmamak tercihiniz mi?" sorusunu yönelttiğini yazdı.

Yılmaz yazısında, Kaftancıoğlu'nun da "Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım. Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek, kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum" dediğini belirtti.
 

SONRAKİ HABER