HaberTürk yazarı Sarıkaya: Arslan’ın dünkü konuşmasını herkes alıp okumalı

HaberTürk yazarı Sarıkaya AYM Başkanı Arslan’ın dün yaptığı konuşmaya dikkat çekerek "Konuşma metnini sadece yargı değil, yasama ve yürütme dahil herkes alıp çok iyi okumalı" yorumunda bulundu.

F5HABER F5HABER
HaberTürk yazarı Sarıkaya: Arslan’ın dünkü konuşmasını herkes alıp okumalı

Anayasa Mahkemesi Başkanı (AYM) Zühtü Arslan, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın AYM üyeliği için düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının anayasayı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebileceği uyarısında bulunmuştu. 

Arslan'ın konuşma metnine dikkat çeken HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, “Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın dünkü konuşma metnini sadece yargı değil, yasama ve yürütme dahil herkes alıp çok iyi okumalı.” görüşünü savundu.

Sarıkaya yazısında, “Şunu baştan belirteyim, girişinden gelişmesine sonuç bölümüne kadar üzerinde çok uğraşılmış, sonuçta bir o denli sadeleştirilip son günlerde tartışılan her konuyu hap gibi yapıp sunulmuş mükemmel bir metin çıkarılmış.” düşüncesini dile getirdi.

"Birçok kişi konuşma metninin Anayasa Mahkemesi Bireysel bölümünün aldığı kararlara odaklandı." diyen Sarıkaya şöyle devam etti;

Metinde bir onun kadar önemli başka vurgular da vardı. Önce yeminin 2 bin 500 yıldır demokrasiyi bir arada tutan kadim bir gelenek olduğunu anımsatarak başladı.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin Anayasa’yı korumak için yemin ettiğini anımsattı.

Buradan bu yılın İstiklal Marşı yılı ilan edildiğine sözü getirip, Anayasa ile güvence altına alındığına vurgu yaptı.

HERKESİ BAĞLAR

İstiklal Marşı’nın içinde bulunan hürriyet vurgusunun da bireysel hak ve hürriyetlere sahip çıkmayı, doğuştan var olan hakların güvenceye alınmasını ifade ettiğine dikkat çekip ekledi:

“Anayasa, İstiklal Marşı’nda ifadesini bulan milletin hürriyetinin, hakimiyetinin ve istiklalinin sembolüdür. Tam da bu nedenle Anayasa hükümleri yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayan üstün hukuk kuralıdır…”

Anayasa Mahkemesi’nin de Anayasa’ya göre egemenliği kullanan yargı olduğuna da dikkat çekti.

Bireysel Başvuru’nun da onun bir parçası olduğunu anımsattı.

Buradan çıkan kararın da mahkemelerin takdirine bırakılacak bir durum olmadığını, zorunluluk olduğunun da altını kalın bir şekilde çizdi.

Arslan'ın “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasa’yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir. Anayasa’nın anlamsız hale geldiği, bireylerin ve toplumun hukuka ve devlete olan güveninin sarsıldığı yerde ise bizleri bir arada tutan değerleri koruma imkanı kalmayacaktır…” sözlerine ayrıca vurgu yapan Sarıkaya "Buradan çıkan kararın da mahkemelerin takdirine bırakılacak bir durum olmadığını, zorunluluk olduğunun da altını kalın bir şekilde çizdi." yorumunda bulundu.

Sarıkaya sözlerinin devamında "Özetle Anayasa’yı koruma işini sadece bana bırakmayın, bu hepimizin görevi, korumazsak sorun üretir dedi… Daha ne desin…" dedi. 

SONRAKİ HABER