Maske ve eldiven gerçekten virüsten korur mu?

İnsanlar corona virüs salgınının başladığı günden bu yana çeşitli önlemler almaya çalışıyor. Önlem denildiğinde ilk akla gelen ise yüz maskeleri ve plastik eldivenler. Peki, maske ve eldivenler insanların düşündüğü kadar koruyucu etkiye sahip mi?

Maske ve eldiven gerçekten virüsten korur mu? - Sayfa 1

Dünya Sağlık Örgütü tarafından corona virüs salgınının merkezi ilan edilen Avrupa’da ocak ayından bu yana 2 bin 300 kişi hayatını kaybetti.


İnsanlar da corona virüsten korunmak için ilk çareyi maske ve lateks eldivenlerde buldu. Peki, maske ve lateks eldivenler gerçekten düşünüldüğü gibi virüse karşı koruyor mu?

Maske ve eldiven gerçekten virüsten korur mu? - Sayfa 2

Birçok insanın plastik eldivenlerin koruyucu olduğuna inanması ve eldivenlere ilginin artması sonucu cerrahi eldiven üreten bir Malezya şirketi olan Top Glove’un hisseleri 48 saat içinde yüzde 14 arttı.

Maske ve eldiven gerçekten virüsten korur mu? - Sayfa 3

FAYDASI OLDUĞUNA DAİR KANIT AZ

İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS) yüz maskeleri ve eldivenlerin klinik ortamda çok önemli bir rolü olduğunu belirtse de halk arasında yararlı olduğuna dair çok az kanıt olduğunu söylüyor.

İngiltere Halk Sağlığı (PHE) ve Dünya Sağlık Örgütü insanların kendilerini korumaları için eldiven veya yüz maskesi takmaları gibi önerilerde bulunmadı.

Maske ve eldiven gerçekten virüsten korur mu? - Sayfa 4

KİŞİSEL HİJYEN DAHA ÖNEMLİ

İngiliz Independent gazetesine konuşan PHE sözcüsü “Biz halk için Covid-19’a karşı koruyucu bir önlem olarak eldiven kullanılmasını önermiyoruz” dedi ve bulaşıcı hastalıklardan endişe duyan insanların yapması gereken tek şeyin kişisel hijyenlerine öncelik vermek olduğunu belirtti.

Ayrıca Londra Imperial Üniversitesinden bir viroloji uzmanı da plastik eldivenlerin yanlış bir güvenlik hissi yarattığından endişe duyduklarını, asıl önemli olanını elleri yıkamak olduğunu ifade etti.