Marmara Denizi'nde 27-30 metrelerde büyük mercan ekimi

Büyükada açıklarında bulunan Tavşan adası kıyılarında suyun 30 metre altında suni mercan tarlası oluşturuldu. Akdeniz endemiği mercanların korunması için Sivriada inşaat sahasında bulunan mercanlar tek tek sökülerek yeni yerlerine taşındı. Projede geçen yıl yapılan ilk turda 2 aşamalı olarak 280 mercan ekimi yapıldı, bu kez ise 200 mercan ekimi planlanıyor

Marmara Denizi'nde 27-30 metrelerde büyük mercan ekimi - Sayfa 1

Doğal deniz yaşamı için büyük öneme sahip olduğu belirtilen mercanların ekimi için dalgıçların aylar süren çalışmalarını Demirören Haber Ajansı (DHA) ekibi yerinde görüntüledi.

115
Marmara Denizi'nde 27-30 metrelerde büyük mercan ekimi - Sayfa 2

DENİZLERİN "YAĞMUR ORMANLARI"

Mercanlar bir yılda sadece 5-10 milimetre büyüyebilen, “denizlerin yağmur ormanları” olarak adlandırılan çok önemli canlılar. Küresel ısınmayla birlikte Akdeniz’deki mercanların yaşamı da tehdit altında.. Marmara Deniz, yapısı sayesinde Akdeniz suyu barındırdığı için orada yaşayan canlılara ve mercanlara da ev sahipliği yapıyor.

215
Marmara Denizi'nde 27-30 metrelerde büyük mercan ekimi - Sayfa 3

Mercan ekimi projesi ilk olarak geçen yıl başladı. Bir grup çevreci dalgıç, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) ve İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan izinlerle mercanları korumak için ekim çalışmasına başladı. Sivriada ve Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki Akdeniz endemiği olan kırımızı, sarı, beyaz, siyah, çalı mercanlar tek tek alınarak, halk arasında Tavşan Adası olarak bilinen Neoandros adasına ekildi. Geçen yıl yapılan çalışmada mercanların yüzde 70’i yaşamayı başardı. Bu oran dünya ise yüzde 20.

315
Marmara Denizi'nde 27-30 metrelerde büyük mercan ekimi - Sayfa 4

ZORLU ÇALIŞMA GEREKTİRİYOR

Marmara Denizi 3 katmandan oluşuyor. Üstte Karadeniz suyu bulunuyor, orta kısmında kristal tabaka var. Aşağıda ise Akdeniz suyu bulunuyor. Bu nedenle bu özel mercanlar burada yaşayabiliyor. 

415