Mahalle halkının katı atık tesisi tepkisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Menderes ilçesinde kurmayı planladığı, katı atıkları elektrik ve gübreye çevirecek olan tesis, tarım alanlarına zarar vereceği gerekçesiyle mahallelinin tepkisini topladı. AK Parti Menderes Başkanı Süleyman Artcı da söz konusu tesis ihalesinin ÇED raporu beklenmeden yapıldığını söyleyerek, "Bu proje, bu bölgedeki tarım arazilerinin sonu demektir" dedi.

Mahalle halkının katı atık tesisi tepkisi - Sayfa 1

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 bin metrekarelik alanda kurulacak olan ve Menderes, Karabağlar, Gaziemir, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarını elektrik ve gübreye çevirecek tesisin yapımı ve 15 yıllık işletmesi için, 13 Şubat'ta ihale düzenledi. 10 megavat enerji üretim ve 2 bin ton kapasiteli katı atık tesisi ihaleyi, en yüksek teklifi veren Doğu Star Elektrik Üretim AŞ. kazandı. Yaklaşık 150 milyon TL'lik yatırımla bölgede tesis kuracak olan şirket, 15 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi'ne kira vererek tesisi işletme hakkına da sahip olacak.

Mahalle halkının katı atık tesisi tepkisi - Sayfa 2

'TESİSE DEĞİL, LOKASYONA KARŞIYIZ'

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artcı, kendilerinin, en başından beri tesise karşı olmadıklarını, tesis için seçilen lokasyona karşı olduklarını belirterek, "Yaklaşık 15 yıldır bu tesisin buraya yapılmasına yönelik bir ısrar var. Bu tesis bu lokasyonda olamaz, olmamalı. Çünkü turizmimiz var, tarımımız var. İzmir'in yüzde 60 içme suyunu destekleyen Tahtalı Barajı'mız var. DSİ'nin bu barajı destekleyen 6 pompası ve yeraltı suları var. Bu bölge, kesinlikle bu tesisin olmaması gereken bir bölge, en başından beri tepkimiz bu yönde" dedi.

Mahalle halkının katı atık tesisi tepkisi - Sayfa 3

'BU BÖLGEYE İHANETTİR'

Tesis ihalesinin ÇED raporu beklenmeden yapıldığını ifade eden Artcı, çöp tesisinin yapılması istenen bölgede, 6 bin başlık büyükbaş çiftliği de olduğunu belirterek, "Organik süt ve peynir üretimi var. Ovalarda domatesler ekili. Bursa'nın tarla domatesinin ardından bizim bu bölgenin domatesi gelir. Zeytinliklerimiz var. Böyle bir bölgeye böyle bir tesisin yapılması, büyük bir yanlıştır. Bunu düşünmek bile bu memlekete, bu bölgeye ihanettir. Pandemi sürecinde, dünyanın süper güçlerinin 5 kuruş etmediğini gördük. Değerli olanın tarım ve tarım ürünleri olduğunu gördük. Bugün bu bölgedeki tarım ve seracılık faaliyetlerini bitirmeyelim. Türkiye'deki salatalık üretiminin yüzde 70'i, kesme çiçeğin yüzde 40'ı burada üretiliyor. Gümüldür, Özdere gibi dünyaca ünlü turizm bölgelerimiz var. Bunlara kıymayalım" diye konuştu.

Mahalle halkının katı atık tesisi tepkisi - Sayfa 4

'BU TESİSİ İSTEYEN BİR KİŞİ ÇIKMAZ'

Kırsal Çakaltepe Mahallesi'nde oturanlar da söz konusu tesise karşı olduklarını dile getirdi. Bölgedeki domates üreticilerinden Süleyman Kaplan, "Çöpü istemiyoruz. Bir sürü sebebimiz var. Başta, tarımımız mahvolacak. Şu anda biz, domates konusunda Bursa ile yarışıyoruz.