Lavanta bahçeleri açık hava stüdyosu oldu

Isparta ve Burdur'un Türkiye çapında ünlenen lavanta bahçeleri, her yıl haziran ayı sonunda çiçeklerin açmaya başlamasıyla, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Lavanta bahçeleri, pandemiye rağmen bu yıl da fotoğraf stüdyosuna dönüştü.

Lavanta bahçeleri açık hava stüdyosu oldu - Sayfa 1

Burdur Gölü'nün kuzey hattına çok yakın mesafedeki, Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı 'Lavanta Kokulu Köy' olarak ünlenen Kuyucak köyü ile Burdur'da Karakent köyündeki Lisinia Doğa Yaşam Alanı ve Yeşilova Akçaköy'deki 400 dönümlük Türkiye'nin en büyük lavanta bahçesi, pandemiye rağmen bu yıl da ilgi odağı oldu. Gelin ve damatların yanı sıra, nişanlılar, sevgililer, aileler, arkadaş grupları lavanta bahçelerinde fotoğraf çekimi yaptırıyor.

113
Lavanta bahçeleri açık hava stüdyosu oldu - Sayfa 2

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

Türkiye'nin en büyük lavanta üreticisi konumundaki Lisinia Doğa Yaşam Alanı kurucusu Öztürk Sarıca, Akçaköy'de 370 dekarlık tek parça en büyük bahçenin yanı sıra, köyde toplam 1100 dekar, Karakent ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi kampüs alanıyla birlikte toplam 1900 dekara yakın lavanta üretimleri olduğunu söyledi.

213
Lavanta bahçeleri açık hava stüdyosu oldu - Sayfa 3

TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİM 15 BİN DEKAR

Burdur'da diğer üreticilerle birlikte toplam üretim alanının 3 bin, Isparta'da ağırlıklı Kuyucak köyü olmak üzere toplam üretim alanının 6 bin dekar civarında olduğunu belirten Sarıca, Türkiye genelinde ise 5 yıl önce 4 bin dekar olan toplam üretim alanının 15 bin dekara yükseldiğini açıkladı. Türkiye'deki lavanta yağı üretiminin kendi ihtiyacını karşılamaya yetmediğini kaydeden Sarıca, “50-60 bin dekar daha lavanta bahçesine ihtiyaç var. Şu anda Türkiye hala yurtdışından lavanta yağı alımı yapıyor" dedi.

313
Lavanta bahçeleri açık hava stüdyosu oldu - Sayfa 4

KORONAVİRÜS YÜZDE 70 ETKİLEDİ

Bu yıl koronavirüs nedeniyle lavanta bahçelerine düzenlenen gezilerde yüzde 70'e yakın düşüş olduğuna dikkati çeken Sarıca, “Çünkü otobüsler sınırlı sayıda kişi alabiliyor. İnsanlar sokağa çıkmaya korkuyor. Zaten biz de çok yoğun bir kalabalık istemiyoruz. Gün boyunca tedbirlerini almış insanları alanımıza davet ediyoruz. Maskesiz alana kimsenin girişine izin verilmiyor ve ateş ölçümleri de yapılarak 38 derece ve üzeri olanları almıyoruz. Cumartesi ve pazar günleri yoğun oluyor. Alanımız da sosyal mesafe kurallarına uygun dizayn edildi" diye konuştu.

413