Kurban etleri için ‘kasap’ tavsiyesi

Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kurban Bayramı’nda atölyelerde kıyma çekildiğini, kasap esnafı dışında kıyma çekme ve et işlemenin yasaklandığını belirterek, “Kasapların kıyma makineleri sürekli denetimden geçen ve temizliği yapılan, soğutuculu makinelerdir. Artık öyle bir hale geldi ki kaportacı bile hatta araç yıkamacı bile kıyma çekmeye başladı. Oradaki kıyma makinelerinin ağzı soğutuculu değil, krom ve paslanmaz değil. Halkımız et işleme işini, işi bilene yaptırmalı” dedi.

Kurban etleri için ‘kasap’ tavsiyesi - Sayfa 1

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı da hızlandı. Kentlerde kurban pazarları kurulurken, birçok kişi ise hayvanların nasıl seçilmesi gerektiği ve kesimden sonra etin nasıl işleneceği konularında sorunlar yaşıyor. 

110
Kurban etleri için ‘kasap’ tavsiyesi - Sayfa 2

İzmit'te kurulan kurban pazarında büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sağlık durumlarını kontrol eden Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, "Kurban Bayramı halk sağlığı, hayvan sağlığı ve aynı zamanda çevre sağlığını kapsayan bir organizasyon. Bu da hayvanların seçiminden, kesimine hatta kesim sonrası işlemlerine kadar çok dikkat edilmesi gereken önemli hususları kapsıyor. Bu noktada hayvanların seçilecek alanları özellikle kurban pazarları, hayvan borsaları ve kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen hayvan satış noktalarından alınması gerekiyor. Buraların dışından hayvan alımı yapılmaması gerekiyor. 

210
Kurban etleri için ‘kasap’ tavsiyesi - Sayfa 3

Özellikle hayvanlar alınırken kulak küpe numaraları kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kulak küpe numaraları hayvanın sağlıklı olduğunu, hayvanın kurban pazarına sağlıklı bir şekilde geldiğini, veteriner tarafından kontrol edildiğini, sağlık raporu ile hayvan pazarına girdiğini gösterir" dedi.

310
Kurban etleri için ‘kasap’ tavsiyesi - Sayfa 4

'GEBE OLMAMASINA DİKKAT EDİLMELİ'

Hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Bostancı, "Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşın üzerinde, küçükbaş hayvanlarda ise 1 yaşın üzerindeki hayvanlar seçilmelidir. Hayvanın genel durumu iyi olmalı, canlı olmalı, baktığınız zaman hayvanın herhangi bir sağlık problemi olmaması gerekmektedir. Tüyleri karışık olmamalı, parlak olmalı. 

410