Yapımcılar birliğinden Yılmaz Erdoğan'a Netflix eleştirisi: "Telafisi mümkün olmayan zararlar verecek"

Geçtiğimiz haftalarda, Mars Grup ile film yapımcıları arasında hasılat paylaşımı ile ilgili tartışmalar yaşandı. Daha sonra hükümet tarafından yapılan düzenleme ile kriz çözüldü. Dün halen gösterimde olan Yılmaz Erdoğan'ın Organize İşler Sazan Sarmalı filmi ani kararla Netflix'e geldi. Yapımcılar birliği Erdoğan'ın bu kararını, "Bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörümüze telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir" şeklinde eleştirdi.

F5HABER F5HABER
Yapımcılar birliğinden Yılmaz Erdoğan'a Netflix eleştirisi: "Telafisi mümkün olmayan zararlar verecek"

Türkiye'de kısa bir süre önce sinema ağının önemli bir yüzdesine sahip Güney Kore merkezli Mars Grup ile film yapımcıları arasında hasılat paylaşımı ile ilgili tartışmalar yaşanmıştı.

Organize İşler Sazan Sarmalı, dün Netflix üzerinden izleyicilerle buluştu. Türkiye dahil, ABD'den İngiltere'ye, Kanada'dan Danimarka'ya, 190'dan fazla ülkedeki izleyiciler, İstanbul'un altını üstüne getiren üçkağıtçı Asım Noyan ve çetesinin maceralarına tanıklık edebilme imkanına erişti.

TEPKİ GÖSTERİLDİ

Sinema salonlarında gösterimi süren filmi bu platformda gören izleyiciler büyük şaşkınlık yaşarken tepkilerini sosyal medya hesaplarından göstermekten geri durmadı.

Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP), halen vizyonda olan ‘Organize İşler: Sazan Sarmalı' filminin yayın platformu Netflix'e konmasına tepki gösterdi.

Başkanlığını yapımcı Birol Güven'in yaptığı birlik, bugün bir açıklama yayınlayarak filmin halen vizyondayken internette yayınlanmasını eleştirdi.

Birol Güven imzasını taşıyan açıklama şu şekilde:

Kamuoyuna Duyuru

Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği olarak bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörümüze telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünüyoruz.

Çok uzun bir süredir yeni sinema yasası için verdiğimiz mücadele öncelikle sinemamızın geleceği içindi. Bilet geliri olmayan, sinema işletmecilerinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu bir sinema sektörünün ne geleceği olur ne de özgürlüğü.

15 Şubat 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni durum tüm sektörümüzü olduğu gibi bizi de şaşkınlık içinde bırakmıştır. Tek söyleyebileceğimiz şudur ; bu Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliğinin ortak kararı değildir, BKM adlı üyemizin kendi ticari kararıdır. Birliğimiz bu kararı yanlış bulmakta ve milli sinemamız için çok kötü bir gelişme olarak değerlendirmektedir.

TESİYAP olarak sinemanın herhangi bir bileşenini dışarıda bırakan hiçbir gelişmeyi onaylamıyor ve "film, sinema salonlarında izlenir " felsefesiyle salon işletmecilerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.

Saygılarımla
Birol GUVEN
Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı

ÖNCEKİ GERGİNLİKTE NELER YAŞANMIŞTI?

Kısa bir süre önce Türkiye'de sinema ağının önemli bir yüzdesine sahip Güney Kore merkezli Mars Grup ile film yapımcıları arasında hasılat paylaşımı ile ilgili tartışmalar yaşanmıştı.

Mars şirketler grubunu mısır ve kola ile bilet gelirlerini gizlemekle suçlayan sinema yapımcıları, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini, aksi takdirde film çekmeye devam edemeyeceklerini belirtmişti. İsyan bayrağını açan isimler arasında Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar gibi isimler de yer alıyordu.

Daha sonra hükümet tarafından yapılan bir düzenleme ile sinema ile promosyona (kola ya da mısır gibi) ayrı bilet kesilerek ikisinin birleştirilmesinin önüne geçilmişti.

SONRAKİ HABER