Koronavirüs tedavisi için yeni yöntem: Kan temizleme

Bilim insanları, sünger gibi çalışan boncuklarla dolu bir filtreyle yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının kanının temizlenebileceğini açıkladı. ABD’de üretilen ve sepsis hastaları için hali hazırda kullanılan CytoSorb adlı cihaz, hastaların kanını saflaştırarak sitokin adı verilen toksik bileşikleri ortadan kaldırıyor.

Koronavirüs tedavisi için yeni yöntem: Kan temizleme - Sayfa 1

200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 900 bini aşarken, henüz etkin bir aşının olmadığı hastalığa karşı bilim insanlarından yeni bir tedavi önerisi geldi. Buna göre, bir makineye bağlanan hastaların kanı filtrelenerek Covid-19 hastalarının birçoğunun önlüm nedeni olan sitokin fırtınası engellenebilecek.

Koronavirüs tedavisi için yeni yöntem: Kan temizleme - Sayfa 2

SİTOKİNLERİ YAKALIYOR, ANTİKORLARI BIRAKIYOR
ABD’de üretilen CytoSorb adlı cihaz sünger gibi çalışan boncuklarla dolu bir filtreyle hastaların kanını saflaştırarak sitokin adı verilen potansiyel olarak toksik bileşikleri ortadan kaldırıyor. Boncuklardaki delikler sitokinleri yakalıyor, ancak antikorlar gibi daha küçük, faydalı parçacıkları filtrelemiyor.

Koronavirüs tedavisi için yeni yöntem: Kan temizleme - Sayfa 3

SEPSİS TEDAVİSİ İÇİN KULLANILIYOR
Bununla birlikte araştırmacılar, cihazın vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyonun sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği yoğun tepki ile organ ve dokularda hasarlar ortaya çıkmasına ve  çoklu organ yetmezliklere neden olan sepsis hastalığını tedavi etmek için geliştirildiğini açıkladı. Kan zehirlenmesi olarak da bilinen sepsisin tedavisi için CytoSorb’un kullanımı hali hazırda ABD’de ve İngiltere’de onaylandı.

Koronavirüs tedavisi için yeni yöntem: Kan temizleme - Sayfa 4

FDA AĞIR COVİD-19 HASTALARINDA KULLANIMINI ONAYLADI, NHS KILAVUZ YAYINLADI
Diğer taraftan, Nisan ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), cihazın Covid-19 nedeniyle meydana gelen sitokin fırtınalarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini ve ağır hastalarda kullanılabileceğini açıkladı. Mayıs ayında ise  İngiltere Ulusal Sağlık Enstitisü (NHS), kan temizleme yönteminin koronavirüse karşı kullanımıyla ilgili bir rehber yayınladı.Rehber, Çin, Almanya ve İtalya'daki üç deneyden elde edilen verilere dayanarak hazırlandı.