Koronavirüs laboratuvarda mı üretildi?

Çin'de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını başladığından beri kuşkusuz en çok dillendirilen konuların başında virüsün insan eliyle ve laboratuvar ortamında üretilip üretilmediği geliyor. Konuyla ilgili pek çok iddia ortaya atıldı. Peki bunların ne kadarı gerçeği yansıtıyor? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ABD'nin araştırma kararı sonrası tekrar gündeme gelen iddiaları Hürriyet'teki köşesine taşıdı.

Koronavirüs laboratuvarda mı üretildi? - Sayfa 1

KUŞKUM VAR ÇÜNKÜ... (1)
CDC ESKİ DİREKTÖRÜ ROBERT REDFIELD BAKIN NE DİYOR 

CDC/Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ABD’nin en önemli sağlık kurumlarından biri. Bu kurumun önceki başkanlarından Robert Redfield, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada “Koronavirüsün laboratuvar kaynaklı olabileceğini ileri sürdüğüm için ölüm tehditleri aldım. Bu tehditler son günlerde daha da arttı. Daha da önemlisi bilim âleminden de adeta dışlandım” dedi. 

Koronavirüs laboratuvarda mı üretildi? - Sayfa 2

Müftüoğlu " Son günlerde bu belalı virüsün “yapma” veya “çakma” olabileceğini düşünenlerin sayısı bir hayli arttı. İtiraf edeyim bu düşünce daha doğrusu şüphe bende de var. Nedenine gelince..." deyip şöyle devam etti; 

Koronavirüs laboratuvarda mı üretildi? - Sayfa 3

Bilindiği gibi Robert Redfield salgının başından bu yana ısrarla yeni koronavirüsün “laboratuvar yapımı” olabileceğini ileri sürüyor. Bu düşüncesini Mart 2020’de CNN’e verdiği bir röportajda da açıklamış ve bu virüsün büyük bir olasılıkla “Üretildiği laboratuvardan kaçtığını (!)” ileri sürmüştü. Dr. Redfield bu iddiasını hâlâ kararlılıkla sürdürüyor. Dikkate almamak doğru olmaz.

Koronavirüs laboratuvarda mı üretildi? - Sayfa 4

KUŞKUM VAR ÇÜNKÜ... (2)
DR. FAUCI DE KARARSIZ

Anthony Fauci, CDC’nin şimdiki başkanı. Uzun yıllardır, neredeyse taa Reagan’dan bu yana ABD başkanlarına sağlık danışmanlığı da yapıyor. Bugüne kadar çalıştığı başkanlardan sadece Trump’la fikirleri pek uyuşmadı. Ama o kadar güçlü ve güvenilir ki onu -çok istemesine rağmen- eski başkan Trump bile görevden alamadı. Yeni başkan Biden’ın ilk işi ise Fauci’nin göreve devam edeceğini açıklamak oldu.