Koronavirüs ile kan grupları arasındaki ilişki: En şanslı kan grubu hangisi?

Dünyanın dört bir yanında 1 milyon 300 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs pandemisine karşı aşı çalışmalarında sona gelinirken, Covid-19’un şiddeti ile kan grupları arasında ilişkiye dair araştırmalar devam ediyor.

Koronavirüs ile kan grupları arasındaki ilişki: En şanslı kan grubu hangisi? - Sayfa 1

Bu kapsamda ABD’de yapılan yeni bir çalışmada, Covid-19’a karşı en savunmasız insanlar arasında A kan grubunun daha yaygın olarak görüldüğü belirtildi. Entübasyon (solunum cihazına ihtiyaç duyma) riskinin en yüksek olduğu kan grubu B, ölüm riskinin en yüksek olduğu kan grubu ise AB olarak belirlendi. Kan grubu "0" olan kişilerin koronavirüse yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riski ise diğerlerine göre daha az. Peki, koronavirüs ile kan grupları arasında nasıl bir ilişki var?

Koronavirüs ile kan grupları arasındaki ilişki: En şanslı kan grubu hangisi? - Sayfa 2

ABD’de yer alan Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, kan gurupları ile yeni tip korona virüs arasındaki ilişkiye dair yeni bir araştırma yaptı.

Koronavirüs ile kan grupları arasındaki ilişki: En şanslı kan grubu hangisi? - Sayfa 3

EN YÜKSEK ENFEKSİYON ORANLARI A GRUBUNDA
Nature dergisinde yayınlanan çalışma kapsamında bilim insanları, Covid-19 için pozitif test edilen 14 bin 112 kişinin kan grupları ile enfeksiyon, entübasyon ve ölüm oranlarını analiz etti. Sonuçlarda en yüksek enfeksiyon oranlarının A ve B tipi kan gruplarında,  en düşük enfeksiyon oranlarının ise AB ve O gruplarında görüldüğü belirtildi.

Koronavirüs ile kan grupları arasındaki ilişki: En şanslı kan grubu hangisi? - Sayfa 4

Bununla birlikte, araştırmada B ve AB tipi kan gruplarının entübasyon riskinin, diğer gruplardan daha yüksek olduğu belirtildi.