Koronavirüs bazı insanlarda neden daha ağır seyrediyor?

Koronavirüs, vücuduna girdiği her insanı aynı şekilde etkilemiyor. Bazıları hastalığı daha hafif atlatabilirken, bazılarında virüsün seyri kötü oluyor ve bu seyir ölümle sonuçlanabiliyor. Peki koronavirüsün ağır seyretmesinde neler etkili oluyor?

Koronavirüs bazı insanlarda neden daha ağır seyrediyor? - Sayfa 1

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgül, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) seyrinin ağır olmasında en önemli etkenin yaş olduğunu ancak yaş kadar vücuda giren virüs sayısının da etkisi bulunduğunu belirtti. 

Koronavirüs bazı insanlarda neden daha ağır seyrediyor? - Sayfa 2

Solunum yollarına giren virüs sayısı arttıkça virüslerin daha alt solunum yollarına, bronşlara ve akciğerlere ulaşma, bronşit ve zatürre gibi ağır enfeksiyonlara yol açma olasılığının arttığını ifade eden Dr. Akgül, “Bu noktada ancak sekresyonu bol bulaş kaynaklarından uzak durma ve genel bulaşıcı hastalık tedbirleri işlevseldir" dedi.

Koronavirüs bazı insanlarda neden daha ağır seyrediyor? - Sayfa 3

Yaş ve vücuda giren virüs sayısı ile birlikte kronik bir hastalık varlığının da corona virüs seyrini ağırlaştırdığını aktaran Prof. Akgül, Kovid-19 salgınının, 2003'teki SARS salgınına göre daha az ölüm oranına neden olsa da daha hızlı yayıldığını ve kısa sürede çok sayıda insanın enfekte olmasına yol açtığını vurguladı.

Koronavirüs bazı insanlarda neden daha ağır seyrediyor? - Sayfa 4

KİŞİNİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DE ETKİLİ

Çin Halk Cumhuriyeti Hastalık Kontrol Merkezi verilerine göre, henüz bir aşısı ya da antiviral ilaç tedavisi bulunmayan bu enfeksiyonun neden olduğu ölümlerin yüzde 3,6'sının 60-69 yaş aralığında, yüzde 8'inin 70-79 yaş aralığında, yüzde 14,8'inin de 80 yaş ve üzerindekilerde gerçekleştiğini kaydeden Akgül, 10-40 yaș arasında ölüm oranının yüzde 0,2 olarak tespit edildiğini, 10 yașın altındaki çocuk hastalarda ise hiç ölüm kaydedilmediğini aktardı.