Koronavirüs aşısının ardından hayat ne kadar sürede normale dönecek?

Koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ilan edilen karantina uygulamalarının neden olduğu ekonomik ve toplumsal aksaklıklar devam ediyor. Bununla birlikte, bilim insanları aşı çalışmalarında başarılı sonuçlar elde edilmesine rağmen hayatın uzun bir süre daha normale dönmeyebileceğini açıkladı.

Koronavirüs aşısının ardından hayat ne kadar sürede normale dönecek? - Sayfa 1

Oxford Üniversitesi önderliğinde yayımlanan yeni bir raporda, aşı olmayı reddeden insanlar ve dozların herkese eşit olarak dağıtılmaması nedeniyle gelişmiş ülkelerde gelecek bahar aylarına kadar, diğerlerinde ise yıllarca karantina ve sosyal mesafe önlemlerin devam edeceği belirtildi. Söz konusu çalışma Pfizer/BionTech aşısının yüzde 90 koruma sağladığı duyurusunun ardından geldi.

Koronavirüs aşısının ardından hayat ne kadar sürede normale dönecek? - Sayfa 2

HER 10 KİŞİDEN 8'İNİN AŞILANMASI GEREKİYOR
Oxford Üniversitesi’nin önderliğinde hazırlanan ve İngiliz Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan bir raporda yeni tip corona virüs aşısının bulunması halinde, pandeminin hemen sona ermeyeceği konusunda uyarı yapıldı. Raporda, aşının salgını durdurabilmesi için her 10 kişiden 8'inin aşılanması gerektiği kaydedildi.

Koronavirüs aşısının ardından hayat ne kadar sürede normale dönecek? - Sayfa 3

PFIZER/BIONTECH DUYURUSUNUN ARDINDAN GELDİ
Söz konusu rapor, Pfizer/BionTech aşısının yüzde 90’dan fazla koruma sağladığının duyurulmasının ardından geldi. Pfizer tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel corona virüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu belirtildi.

Koronavirüs aşısının ardından hayat ne kadar sürede normale dönecek? - Sayfa 4

KARANTİNA VE SOSYAL MESAFE ÖNLEMLERİNİ ORTADAN KALDIRMAYACAK
Ancak, İngiliz bilim insanları onay alması halinde ülkede yılbaşından önce sağlık çalışanları ve kronik hastalara dağıtılması beklenen aşının karantina ve sosyal mesafe önlemlerini ortadan kaldırmayacağını söyledi.