Kokusuna aldanmayın her derde deva: Sirke

Mucizevi ve şifa kaynağı olan sirke insan sağlığı için vazgeçilmezdir. Hem yiyeceklerde, hem bakım olarak hem de bünyemiz ve bağışıklığımız için gerekli olan her türlü iyileştirici etkiye sahip sirke başucumuzda durması gereken bir şifa deposu.

Kokusuna aldanmayın her derde deva: Sirke - Sayfa 1

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, sirkenin az bilinen önemli faydalarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu; bir de evde yapabileceğiniz pratik meyve sirkesi tarifi verdi.
 

115
Kokusuna aldanmayın her derde deva: Sirke - Sayfa 2

Elmadan bala, adaçayından ayvaya, ebegümecinden biberiyeye… Dünyada 100'den fazla sirke çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olan sirke, sindirimi kolaylaştırması ve çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan bir besin olması nedeniyle eski zamanlardan beri tüketilen başlıca şifa kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, son yıllarda popülaritesi giderek artan sirkenin kilo kontrolüne yardımcı olmadan şekeri dengelemesine dek birçok faydası olduğunu belirtirken, buna karşın doğru tüketilmediğinde fayda yerine zarar verebildiğini de vurguluyor.
 

215
Kokusuna aldanmayın her derde deva: Sirke - Sayfa 3

KİLO KONTROLÜNE KATKI SAĞLIYOR

Üç ay boyunca, her gün yemeklerinize katacağınız 1 yemek kaşığı sirkenin beden kitle indeksinde 0.4-0.7 puanlık azalmaya neden olabileceğini gösteren çalışmalar bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan "Salata ve yemeklerinize her gün 1 yemek kaşığı sirke ekleyebileceğiniz gibi, bu miktarı suda seyrelterek de tüketebilir ve kilo kontrolünüz açısından fayda sağlayabilirsiniz. Ancak günde 1 kaşık sirke tüketimini obezitenin çaresi olarak görmemek gerek" diyor.

315
Kokusuna aldanmayın her derde deva: Sirke - Sayfa 4

İNATÇI ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR

Tıbbın babası sayılan Hipokrat'ın Milattan Önce 400'lü yıllarda akut enfeksiyonları ve yaraları iyileştirmek için sirkeyi kullandığı biliniyor. Artık tüm bakterilere karşı etkin olmadığı ortaya konsa da çok eski bir formül olarak bal ve sirke karışımı inatçı öksürüklere karşı hala kullanılıyor. Sirkenin tahriş etme özelliğine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, "Deride oluşan enfeksiyonlarda kullanımı enfeksiyona neden olan bakterinin türüne göre etkili olabilir. Fakat asitlik derecesinin yüksek olduğu ve tahriş etme kabiliyetinin olduğu da unutulmadan kullanılmalıdır" uyarısında bulunuyor.

415