Klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar nasıl kayıt altına alınır?

Yurt dışından kaydı yaptırılmadan ülkeye sokularak klonlanmış IMEI numaralarıyla kullanılan cep telefonları için harekete geçildi. Meclis'ten geçen düzenleme ile söz konusu cihazlar 4 ay içerisinde iletişime kapanacak. Peki Klonlanmış telefon nedir? Hangi telefonlar kullanıma kapatılacak? IMEI kaydı nasıl yapılır? İşte özellikle yurt dışından telefon getiren vatandaşların merakla beklediği sorunun yanıtı...

Klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar nasıl kayıt altına alınır? - Sayfa 1

 Cihazını kullanıma açtırmak isteyenler ise Hazine ve Maliye Bakanlığı muhasebe birimi hesabına 1 yıl içerisinde 250 TL ödeyecek.

129
Klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar nasıl kayıt altına alınır? - Sayfa 2

Elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış cihazlara yönelik düzenleme yürürlüğe girdi.

Yeni uygulama kapsamında elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olan cihazlar 4 ay içerisinde iletişime kapatılacak. Cihazlarını yeniden kullanıma açmak isteyenler ise 1 yıl içerisinde 250 TL ödeyerek telefonunu haberleşmeye açtırabilecek. Yine aynı düzenleme kapsamında uzun yıllar kesintisiz sinyal alınamayan cep telefonlarının ise kaydı silinecek.

229
Klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar nasıl kayıt altına alınır? - Sayfa 3

70 MİLYON TELEFON MERCEK ALTINDA
Türkiye'de mobil cihaz kayıt sistemine kaydolmadan hiçbir cep telefonu aktif olarak kullanılamıyor. Sistemde ise 270 milyon cep telefonuna ait IMEI numarasının kayıtlı olduğu biliniyor. Kayıtlı 270 milyon cep telefonunun 70 milyonundan 7 yıl ve daha uzun süredir sinyal alınamıyor.

329
Klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar nasıl kayıt altına alınır? - Sayfa 4

IMEI NUMARALARI KLONLANMIŞ
Yapılan araştırmalarda ise söz konusu cihazlar üzerinden klonlanan IMEI numaraları ile yurt dışından vergisiz şekilde ülkeye sokulan çok sayıda cep telefonunun kullanıma açıldığı tespit edildi.

429