Kız Kulesi'nden beklenen fotoğraflar geldi; İşte iç ve dış görüntüsünün son hali

Restorasyon çalışmaları hız kesmeden süren İstanbul Üsküdar sahilindeki Kız Kulesi'nin son hali görüntülendi. Ekiplerin restorasyon çalışmalarına devam ettiği görüldü.

Kız Kulesi'nden beklenen fotoğraflar geldi; İşte iç ve dış görüntüsünün son hali - Sayfa 1

İstanbul'un incisi Kız Kulesi'nde 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca başlatılan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Yapımı milattan önce 410'lu yıllara dayanan tarihi yapıdaki restorasyon, II. Mahmud döneminde ahşap kubbesinin yeniden yapılarak yerine konulmasının ardından tamamlanmış olacak.

110
Kız Kulesi'nden beklenen fotoğraflar geldi; İşte iç ve dış görüntüsünün son hali - Sayfa 2

18. yüzyıldaki görüntüsüne yeniden kavuşacak

Farklı yüzyıllarda farklı görüntüsü olan kule, uluslararası restorasyon ilkeleri ve oluşturulan bilim kurulu rehberliğindeki restorasyon çalışmalarının ardından hakkında bilgi ve belgenin en çok bulunduğu tarih olan 18. yüzyılın sonlarındaki haline kavuşacak.

Kulede ayrıca hatalı statik yüklemelerden kaynaklanan boşluklar enjeksiyon sistemle doldurularak yapı tekrar depreme dayanıklı hale getirilecek.

Açılışın ardından müze kartının geçerli olacağı Kız Kulesi'nde İstanbul'un güzellikleri panoramadan gözlemlenebilecek.

210
Kız Kulesi'nden beklenen fotoğraflar geldi; İşte iç ve dış görüntüsünün son hali - Sayfa 3

Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor

Kulede son olarak kubbe ahşap imalatları tamamlandı, kubbe görüntüsü aslına uygun olarak yeniden ortaya çıkarıldı, kaplama ve sonlandırma aşamasına geçildi.

Tarihi yığma duvarlardaki güçlendirme çalışmaları tamamlandı ve imalatları tamamlanan kale duvarlarında iskele sökümleri gerçekleştiriliyor.

Kız kulesinin bekası açısından kule ve kale restorasyon çalışmalarına ilave olarak ada çevresinde ortaya çıkan zemin zafiyetlerine yönelik tahkim çalışmaları da başladı ve zemin güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

310
Kız Kulesi'nden beklenen fotoğraflar geldi; İşte iç ve dış görüntüsünün son hali - Sayfa 4

Ada sınırları hizasında ortalama 24 metre derinlikteki ana kayaca ankre çelik-betonarme bütünleşik kazık imalatı yapılmakta, böylece yapının etrafı olası sarsıntılara, zemin kaymalarına ve diğer oluşabilecek tehlikelere karşı güçlendiriliyor.

Ada bünyesinde gerçekleşen tahkim güçlendirme ve kule-kale mahallerindeki diğer imalatlar koordineli olarak devam ediyor.

Süreç boyunca kimyasal analizler, georadar görüntüleme sistemleri ve lazer tarayıcılar gibi bugünün teknolojisiyle her türlü imkan yapının korunması için kullanılıyor.

410