Kırgızistan’da seçim kaosu: Ölü ve yaralılar var

Hafta sonu yapılan seçim sonuçlarını tanımayan muhalefet Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti. Seçim kurulu bugün sonuçların geçersiz sayıldığını duyurdu.

Kırgızistan’da seçim kaosu: Ölü ve yaralılar var - Sayfa 1

Kırgızistan'da pazar günü yapılan seçim sonrası başlayan protestolar isyana dönüştü. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento göstericiler tarafından işgal edildi. Protestocular yolsuzluk suçlaması kapsamında cezaevineki eski Cumhurbaşkanı Atamayev'i dışarı çıkardı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, seçim konseyine inceleme yapması için talimat verdiğini, usulsüzlük tespit edildiğinde seçimin iptal edilmesinin değerlendirileceğini söylemişti. Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu, seçimlerin iptal edildiğini duyurdu.
 

Kırgızistan’da seçim kaosu: Ölü ve yaralılar var - Sayfa 2

Orta Asya ülkesi Kırgızistan'da hareketli saatler yaşanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ülkedeki gelişmelerin ardından Kırgızistan'a seyahat uyarısı yaptı. Ülkede 4 Ekim Pazar günü yapılan seçimin sonucunda yarışa katılan 16 partiden dördü yüzde 7'lik barajı aşarak parlamentoya girmeye hak kazanmıştı. En çok oyu Rusya yanlısı iki partinin alması tartışmaların başlamasına neden oldu. Cumhurbaşbanı Sooronbai Jeenbekov'un desteklediği Birimdik oyların yüzde 24.53'ünü, Mekenim Kırgızistan ise 23.9'unu aldı.
 

Kırgızistan’da seçim kaosu: Ölü ve yaralılar var - Sayfa 3

Seçimlere katılım oranının yüzde 55 olarak açıklandığı ülkede, 120 sandalyeli parlamentoya giremeyen partilerin destekçileri sonuçlara hile karıştığı gerekçesiyle protestolara başladı. Parlamento, Merkez Seçim Komisyonu ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı binalarının önünde toplanan göstericiler oyların satın alındığını belirtti. "Ata Meken", "Zamandaş", "Respublika" ve "Bir Bol" "Reforma, "Meken Intımağı" ve "Çon Kazat" partilerine destek verenler bir süre sonra flamaları kaldırıp Kırgızistan bayraklarıyla protestolarını sürdürdü.
 
 

Kırgızistan’da seçim kaosu: Ölü ve yaralılar var - Sayfa 4

Eski Cumhurbaşkanı Atambayev'in çocuklarının kurduğu Sosyal Demokratlar partisi de barajı geçemeyen partiler arasındaydı. Önce yaklaşık 500 kişinin katılımıyla başlayan gösteriler kısa sürede binlerce insanın katılımıyla büyüdü. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento önündeki kalabalığa polis müdahale etti. Binalara girmeye çalışan protestoculara yapılan polis müdahalesi sonrası en az 590 göstericinin yaralandığı bir kişinin de öldüğü açıklandı. Protestocular birkaç saat sonra hem parlamento hem cumhurbaşkanlığı binalarına girmeyi başardı. İçeride yaşanan olaylar nedeniyle cumhurbaşkanlığı binasında kısa süreli yangın çıktı.