Kardelen çiçeğini kökünden sökmenin cezası 241 bin TL

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde dik yamaçlarda ve uçurum kenarlarında, kış aylarında karın erimesinin ardından ortaya çıkan kardelen çiçeğini koparanlara 80 bin lira, köklerinden söküp ticaretini yapanlara ise 241 bin 395 lira ceza uygulanıyor.

Kardelen çiçeğini kökünden sökmenin cezası 241 bin TL - Sayfa 1

Onikişubat ilçesine bağlı Çukurhisar Mahallesi'nde bulunan yamaçlarda, karların erimesinin ardından çıkan Kardelen çiçeği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nce koruma altına alındı. 

Kardelen çiçeğini kökünden sökmenin cezası 241 bin TL - Sayfa 2

Halk arasında baharın gelişini simgelediği bilinen kardelen çiçeğini koparan veya zarar verenlerin tespit edilmesi durumunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından idari para cezası uygulanıyor. 

Kardelen çiçeğini kökünden sökmenin cezası 241 bin TL - Sayfa 3

Karların arasından çıkan kardelenler dağlık alanlarda ve yamaçlarda doğaya güzellik katıyor. Şubat- mart aylarında açan kardelen çiçeklerine zarar verildiğinin görülmesi durumunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne şikayet edilebiliyor.

Kardelen çiçeğini kökünden sökmenin cezası 241 bin TL - Sayfa 4

Koruma altında olduğu için, çiçeği koparan veya zarar verene 80 bin 465 lira para cezası, ticari amaçla kökünden sökerek satışını yapanlara ise mevcut cezanın 3 katı uygulanıyor.