'Kapsaisin'in koronavirüse etkisi var mı?

Acı biberdeki 'kapsaisin' maddesinin koronavirüs hastalarının iyileşmesine etkisi olabileceği görüşüne uzmanlar temkinli destek verdi. Hiçbir besinin tek başına viral enfeksiyonlara çare olmayacağını belirten uzmanlar, 'kapsaisin'in yararlı ama sihirli olmadığını söyledi.

'Kapsaisin'in koronavirüse etkisi var mı? - Sayfa 1

Kovid-19 salgınında bağışıklık sistemini güçlü tutmak için en çok tartışılan konuların başında C vitamini ve çeşitli beslenme modelleri geliyor.

'Kapsaisin'in koronavirüse etkisi var mı? - Sayfa 2

Acı biberin acı olmasını sağlayan "kapsaisin" maddesinin Türk halkı tarafından yoğun tüketildiği, bu maddenin antiviral etki göstermesi nedeniyle salgındaki tablonun iyileşmesine etkisi olabileceğinin araştırılması yönündeki görüşlere uzmanlar temkinli destek verdi. Hiçbir besin maddesinin tek başına viral enfesiyonlara çare olmayacağının altını çizen uzmanlar, “kapsaisin"in yararlı ancak sihirli olmadığını söyledi.

'Kapsaisin'in koronavirüse etkisi var mı? - Sayfa 3

Onkoloğun görüşü

Tıbbi onkolog Doç. Dr. Hilmi Kodaz, “Türk toplumu acı biber ve yemeklerde C vitamini yönün'den zengin narenciye gibi birçok baharat tüketir. "Kapsaisin'in (aci biberin acı olmasını sağlayan 'madde) olası ön antiviral etkileri, koronavirüs üzerinde daha ileri tasarlanmış çalışmalar ile değerlendirilebilir” demişti.

Uzmanlar, bu görüşü Milliyet'e değerlendirdi: 

'Kapsaisin'in koronavirüse etkisi var mı? - Sayfa 4

'Dar açıdan bakılmamalı' 

Prof. Dr. Erdem Yeşilada (Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı): C vitamini ile Kovid-19 meselesinin birlikte konuşulmasını olumsuz buluyorum. Günlük 90 miligrami geçmemesi gereken beş gram gibi yüksek dozlarda verilebiliyor. C vitamini içeren besinler bağışıklığımızı güçlendiriyor ancak takviye olarak aşırı dozda C vitamini alınması başka sorunlara yol açabilir. Yediğimiz her şeyin tedavi edici şeklinde bir düşünce yapısı sorunlara çok dar açıdan bakmakla eşdeğerdir. Aşırı kırmızı biber tüketmek hemoroid veya mide sorunlarına yol açabilir. Kırmızı biberin metabolizmayı güçlendirip Kovid-19'a etki edeceğine yönelik söylemler beni tatmin etmiyor. Çörek otu, portakal, lahana, brokoli, karnıbahar, turp, roka bağişikliği güçlendirir. Keza acı biber hiçbiri sihirli değnek değildir.