Kahramanmaraş’ın 'sıkma peyniri' tescillendi

Türk Patent ve Marka Kurumu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusu üzerine kente has lezzetlerden olan 'Maraş parmak/sıkma peyniri'ni tescilledi.

Kahramanmaraş’ın 'sıkma peyniri' tescillendi - Sayfa 1

'Maraş dondurması', 'Maraş tarhanası, 'Maraş çöreği' gibi tescilli birçok ürünü olan Kahramanmaraş'ın yöresel lezzetlerinden biri daha tescillendi. 

Kahramanmaraş’ın 'sıkma peyniri' tescillendi - Sayfa 2

Kahramanmaraş'ta yapılan ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre 'tam yağlı ve sert peynirler' sınıfına giren 'Maraş parmak/sıkma peyniri', Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Maraş parmak/sıkma peyniri'nin kentte üretildiğine dair en eski resmi kaydın 1969 yılına ait olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

Kahramanmaraş’ın 'sıkma peyniri' tescillendi - Sayfa 3

"Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesi kapsamında yayımlanmış olan Maraş Parmak / Sıkma Peyniri pastörize edilmiş inek/keçi/koyun sütlerinden veya bunların karışımından üretilen, sıcak suda iki parmak (yaklaşık 2-3 cm) genişliğinde şekil verilen bir peynirdir. 

Kahramanmaraş’ın 'sıkma peyniri' tescillendi - Sayfa 4

Üretimden sonra herhangi bir işlem yapılmadan yenilebildiği gibi her çeşit börek ve güveç yapımında ve tuzu alınmak suretiyle tatlı yapımında kullanılabilir.