Kaçkarlar'da 48 'alg' türü tespit edildi

Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Şahin, Rize'nin Kaçkar Dağları'nda 'su yosunu' olarak da bilinen; dere, göl ve denizlere renk veren ve 15'i milli park sınırlarında, 17’si gölde 230 'alg' türü tespit etti. Detaylı incelemeyle türlerin 48'inin Türkiye'de ilk kez görüldüğü belirlendi.

Kaçkarlar'da 48 'alg' türü tespit edildi - Sayfa 1

Doğu Karadeniz'de son buzul çağda oluşan ve dönemin izlerini taşıyan yüksek dağ göllerini araştıran Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Şahin, Rize'nin Kaçkar Dağları'nda 2 yıl boyunca 'su yosunu' olarak da bilinen; dere, göl ve denizlere renk veren alge yönelik araştırma yürüttü. Saha araştırmaları sonucu 15'i milli park sınırları içinde, 17’si gölde 230 alg türü tespit edildi. 

113
Kaçkarlar'da 48 'alg' türü tespit edildi - Sayfa 2

Detaylı inceleme sonucu türlerin 48'inin Türkiye'de ilk kez görüldüğü belirlenen araştırmanın sonuçları, uluslararası makaleler ile bilim dünyasıyla paylaşıldı.

213
Kaçkarlar'da 48 'alg' türü tespit edildi - Sayfa 3

Rize’nin yüksek dağ gölleri bakımından zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, "17 gölle işe başladık ve elde ettiğimiz florayı incelediğimizde 230 türün 48 tanesi, Türkiye alg florası için yeni kaydolarak karşımıza çıktı. 

313
Kaçkarlar'da 48 'alg' türü tespit edildi - Sayfa 4

Hem ülkemizin hem de milli parkın biyoçeşitliliğine katkıda bulunmak adına elde ettiğimiz sonuçlar oldukça önemli. Alg kelimesinin Türkçe karşılığı olarak su yosunudur. 

413